<p>&bull; Zeilster Lieke de Kok uit Culemborg zamelt zeilend geld in.</p>

• Zeilster Lieke de Kok uit Culemborg zamelt zeilend geld in.

(Foto: Arno voor de Poorte)

Lieke de Kok zamelt zeilend geld in

  •   keer gelezen

CULEMBORG • Jonge zeilster uit Culemborg laat professionele veiling houden voor haar reis en doneert een bedrag aan een speciale school op Sint-Maarten.


De vijftienjarige Lieke de Kok is gymnasiaste op het KWC. Met drie leraren, vijf crewleden en twintig medestudenten gaat ze in maart vijf weken zeilen op de Caribische zee. Om dit allemaal te bekostigen en om een goed doel te steunen houdt ze op 22 januari een Caribische veiling voor het goede doel in de grote zaal van de Gelderlandfabriek in Culemborg. 

‘Te gekke kavels’
Lieke laat veel ‘te gekke kavels’ veilen door professioneel veilingmeester Paul Nijmeijer, zoals: een high tea bij Lekkers aan de Lek, een sloeptocht op de Loosdrechtse plassen, een weekendje in een boshuis in Ommen, drumlessen van een professionele drumleraar, speciale kavels van De Kaasstolp, Boekhandel Tomey, Vive coiffures en nog veel meer. “Delano leent mij planten uit om de Caribische sfeer te creëren en Kookatelier Lot doet de catering”, vertelt Lieke enthousiast. “Het gaat goed met de voorbereidingen. Er zijn al dertig aanmeldingen binnen van geïnteresseerden. Er kunnen er nog genoeg bij.” Aanmelden kan via: www.ticketkantoor.nl/shop/veiling.

School
De jonge zeilster is er in de afgelopen tijd achter gekomen dat het een voorrecht is dat ze haar middelbare schooltijd op deze manier extra glans mag geven. Daarom wil ze graag voor een school op Sint Maarten geld ophalen. “De school heet Prins Willem Alexander School. Deze geeft speciaal onderwijs. De leerkrachten geven les aan kinderen die moeilijker kunnen leren. Ik vind het een eer dat ik hen mag helpen”, zegt ze daarover. “Ik zie het als een privilege dat ik meer dan een maand kan zeilen en op zee mag zitten, terwijl dat voor hen niet geldt. Mooi om aan de school te doneren. Het zijn warme docenten. Die gun ik het.”

Liekes reis begint op Sint Maarten. Daar wil ze eerst de cheque overhandigen aan de directeur van de PWA-school. Vervolgens zeilt ze langs Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en Haïti. “We stoppen op Jamaica en varen dan door naar Cuba, dat het laatste eiland van de reis is. De zeilreis die ik wil doen heeft als thema natuur. Er zal dus ook, naast de reguliere docenten, een docent meegaan die veel van de natuur van Cuba en Jamaica af weet. Ik vind aardrijkskunde een leuk vak, dus ik denk dat deze reis goed bij mij past. De route en de eilanden die je bezoekt, worden bepaald door het weer en de wind.” 

De reis zal plaatsvinden van 5 maart tot 9 april. In die weken besteden de leerlingen vier uur per dag aan regulier onderwijs. “Daarnaast leren we over zeilstanden en de weersinvloeden. Het is een andere manier van leren dan in de schoolbanken zitten, maar wel eentje waar ik heel erg naar uitkijk.” 

Masterskip
Masterskip is een organisatie die een uniek programma aanbiedt voor leerlingen uit 4/5 vwo of 4 havo. Deelnemers gaan met een groot zeilschip vijf weken zeilen op de mooiste plekken. “Het zeilschip heet de ‘Wylde Swan’ en ligt momenteel in een haven in Friesland. De Wylde Swan werd gebouwd in Duitsland en was bedoeld om te gebruiken in een haringvloot. Het is een tweemaster en de grootste topzeilschoener van de wereld. Ik ga een heel gave tijd tegemoet.” Lieke vindt dat haar ouders goed ‘meewerken’.

Een vriend van haar vader heeft veel geregeld qua sponsoring binnen het bedrijfsleven. “Verder ontvang ik veel support van familie en vrienden die me overal mee helpen. Ze leveren spullen en belevenissen voor de veiling. Ze moedigen me daarmee enorm aan.” Op de reis zelf gaan geen ouders mee. “Dat vind ik lekker prima”, aldus de gymnasiaste. Ze zeilt al sinds ze klein is samen met haar ouders. “Vorig jaar heb ik mijn vorderingenstaat 3 voor zwaardboot gehaald. Ik houd heel erg van reizen en nieuwe plekken op de wereld ontdekken. Daarom lijkt het me onwijs leuk om mee te gaan met Masterskip, omdat ik houd van uitdagingen en avontuur. Ook is het heel erg leerzaam, omdat ik echt buiten mijn comfortzone moet stappen. Het wordt een ervaring om nooit meer te vergeten.” 

Ze hoopt op lekker weer. “Eigenlijk is het dat in die omgeving altijd wel. Begin maart is de kans op slecht weer daar heel klein.” Wat het eten betreft, hoeft ze zich weinig zorgen te maken. “Er gaat een scheepskok mee aan boord. De laatste week mogen we - als stage - zelf koken op het schip. Dan nemen we het commando over”, lacht ze. Om uiteindelijk terug te komen op de veiling. “Die is erg belangrijk, zeker voor de school op Sint-Maarten. De veilingmeester maakt er echt een gave show van. Er zijn avonden dat hij 9.000 euro ophaalt.” Om iedereen op de hoogte te houden van haar reis, schrijft ze iedere maand een nieuwsbrief. “Vanaf mijn vertrek volgt iedere week een nieuwsbrief die ik verstuur tijdens de reis.” Liekes avonturen zijn ook te volgen via https://liekemasterskip.jouwweb.nl/.

Arno voor de Poorte

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten