• Burgemeester Gerdo van Grootheest
• Burgemeester Gerdo van Grootheest Foto: Gemeente Culemborg

Burgemeester Van Grootheest: ‘Kater door vernielingen en negeren vuurwerkverbod’

4 jan, 22:46 Algemeen 722 keer gelezen

CULEMBORG • Burgemeester Gerdo van Grootheest heeft een enorme kater overgehouden van de vernielingen tijdens de nieuwjaarsnacht en het massaal negeren van het vuurwerkverbod. “De meeste inwoners van onze stad hebben gewoon een rustige en gezellige oud en nieuw gevierd. Het gedrag van een te grote minderheid noopt ons echter tot actie”, schrijft hij op zijn Facebookpagina. “Ik vind dat het tijd is geworden dat wij gaan nadenken hoe wij onze jaarwisseling anders gaan organiseren.”

De burgemeester gaat uitgebreid in op enkele voorvallen in de binnenstad. “Waar op de vroege ochtend van Nieuwjaarsdag, op basis van de informatie die ik toen had, de schade beperkt leek bij de winkel van een ondernemer op de Markt blijkt deze veel groter te zijn. Een groep jongeren plaatste ’s nachts een vuurwerkbom in de portiek van de winkel. De bom heeft de pui geheel ontzet, alle ruiten zijn gesneuveld en een deel van de voorraad kan worden afgeschreven omdat het glas overal is beland.”

Kerstboom
Vervolgens wordt de kerstboom op de Markt in brand gestoken. Van Grootheest: “De boom was geschonken door een Culemborgse vrouw als herinnering aan haar vader. In een paar minuten weg. Wat bezielt je om doelbewust dergelijke daden te verrichten bij een ondernemer die het als gevolg van de lockdown al zo moeilijk heeft? Mensen pijn te doen door een boom in brand te steken?”

Van Grootheest hoopt dan dat er naar aanleiding van deze incidenten thuis door ouders de vraag aan hun kinderen wordt gesteld ‘zou je me het willen vertellen als jij hierbij betrokken was?’. “Reken er op dat nu, de jongeren zich niet hebben gemeld, alles geprobeerd wordt om de daders te achterhalen, zodat zij zich dienen te verantwoorden voor hun daden en de schade op hen kan worden verhaald. In de tussentijd heb ik de ondernemer veel sterkte gewenst. En dan laat ik alle overige incidenten, die ‘beperktere’ schade hebben veroorzaakt, nog maar onbenoemd.”

Vuurwerkverbod
Grootheest is ook verbolgen over het negeren van het vuurwerkverbod. “Waar ik aanvankelijk opgelucht was dat er in Culemborg door vuurwerk geen gewonden zijn gevallen bij inwoners en hulpverleners, ontstond er daarnaast de afgelopen dagen een gevoel van ongeloof. Het vuurwerkverbod is er gekomen omdat de druk op de ziekenhuizen door corona gigantisch is. Extra gewonden door vuurwerk konden de ziekenhuizen echt niet gebruiken.”

Druk in de ziekenhuizen
Het vuurwerkverbod werd, ook in Culemborg, massaal genegeerd. Van Grootheest: “Feitelijk zeggen de mensen die wel vuurwerk hebben afgestoken dat zij geen boodschap hebben aan de druk in de ziekenhuizen. Feitelijk zeggen zij dat het om hun eigen plezier gaat en wat de gevolgen daarvan zijn voor anderen hen niet interesseert. Natuurlijk is het voor degenen die van vuurwerk houden niet leuk als je het niet mag afsteken. Maar ik begrijp oprecht niet dat je je eigen plezier belangrijker vindt dan de artsen en verpleegkundigen die levens van mensen proberen te redden in de ziekenhuizen. En als je dit verbod gewoon naast je neerlegt, aan welke volgende wet of regel houdt je je dan naar eigen goeddunken ook wel of niet aan?”

Agressie
Het kan volgens Van Grootheest niet zo zijn dat de jaarwisseling door sommigen aangegrepen wordt om alle remmen los te gooien. “Dat sommigen zich niets meer aantrekken van regels, dat op plaatsen in het land hulpdiensten bekogeld worden, spullen van anderen kapot worden gemaakt, dat het eigen plezier belangrijker is dat het welzijn van een ander. Sommige mensen zullen dan zeggen ‘ga dan handhaven’. En dat gebeurt ook. Maar ga er als politieman of -vrouw met beperkte capaciteit midden in de duisternis van de nacht maar eens aanstaan als het vuurwerk je om de oren vliegt en je soms met grote agressie wordt benaderd. En daarnaast is het uitgangspunt toch echt het gedrag van mensen zelf, handhaving is het sluitstuk.”

De burgemeester besluit af met de woorden: “Liever een kater van een drankje te veel, dan van dit toonbeeld van wansmaak. De jaarwisseling moet weer een feest worden.”

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Grote ravage op A15 bij Meteren na botsing, twee gewonden met spoed naar ziekenhuis 112 14 aug, 06:43
Afbeelding
Waterpret in Culemborgse binnenstad Algemeen 13 aug, 16:30
Afbeelding
Dwarsfluitactiviteiten bij Kunsteducatie Culemborg Cultuur 12 aug, 11:47
Afbeelding
Renske en Rosie zamelen 764,40 euro in voor kinderziekenhuis Algemeen 12 aug, 09:26
Afbeelding
Waterschap Rivierenland komt met beregeningsverbod in de Betuwe, uitzondering voor beregenen appels Algemeen 10 aug, 13:48
Afbeelding
Landgoedfair Mariënwaerdt volgens de wens van Frans baron van Verschuer Algemeen 9 aug, 13:19
Afbeelding
Fruittelers in de Betuwe strijden tegen de droogte Algemeen 8 aug, 15:19
Afbeelding
Laag water zorgt voor ‘nieuw land’ fotoreportage 7 aug, 20:00