• Het CDA-team van Culemborg.
• Het CDA-team van Culemborg. Foto: Kees de Winter

CDA: ‘Stoppen met opstapelen ambities’

29 dec, 12:28 Algemeen Culemborg Kiest 512 keer gelezen

culemborg • Het CDA Culemborg wil de verkiezingen winnen door te stoppen met het opstapelen van ambities en luchtfietserij.

Met die woorden gaf lijsttrekker Marco van Zandwijk het programma vrij voor de gemeenteraadsverkiezingen komend voorjaar. “Het hebben van politieke idealen is mooi, maar de rekening daarvoor mag niet eenzijdig bij de Culemborgers komen te liggen. De opgaven die de gemeente op haar bord heeft liggen vragen om een verstandige omgang met gemeenschapsgeld.”

Hoe het CDA dat concreet wenst te realiseren is te lezen in het verkiezingsprogramma ‘Zij aan Zij – Samen voor Culemborg’ dat het CDA Culemborg op vrijdag 24 december bekend heeft gemaakt. Dit verkiezingsprogramma is mede tot stand gekomen, dank zij de inbreng van vele Culemborgers tijdens de CDA50. Een activiteit waarbij inwoners en organisaties door het CDA Culemborg waren uitgenodigd om te reageren op het conceptprogramma.

Vier speerpunten 
Vier inhoudelijke speerpunten vormen de basis van het programma:  gezond en veilig samenleven, klimaatbeleid dat past bij de Culemborgse maat, behoud van voorzieningen door woningbouw en inzet op spaarzaamheid en samenwerking. “Bij het bepalen van deze standpunten heeft het CDA recht willen doen aan het DNA van onze stad. Divers in achtergrond en geboortegrond, jong en oud, gezinnen met kinderen en alleenstaanden.”

‘Zij aan zij’
De rode draad in het programma is dat het in onze stad niet zou moeten draaien om ‘ieder voor zich’, maar om ‘Zij aan Zij’. Een vergelijkbare oproep om meer verbinding en het omzien naar elkaar, klonk door tijdens de genoemde CDA50.

“Juist in onzekere tijden zijn veel mensen op zoek naar een hoopvol perspectief. Sport, vrijwilligerswerk en onderwijs zijn daarbij voor het CDA belangrijke thema’s. Ze brengen inwoners letterlijk en figuurlijk in beweging. Om de verbinding goed te kunnen maken is aandacht nodig voor alle inwoners. Het CDA kiest dan ook voor meer participatie, integratie, inclusie, toegankelijkheid en anti-discriminatie. Onder het motto voorkomen is beter dan genezen wil de lokale CDA afdeling ook extra inzetten op preventie en gezondheid.”

Wensen van inwoners
Deze tijd vraagt dat er nadrukkelijk rekening wordt gehouden met de wensen van inwoners. Zowel inwoners met plannen en ideeën als inwoners met weerstand tegen die plannen. “Niemand leeft alleen voor zichzelf. We zullen samen een middenweg moeten vinden om tot goede uitvoerbare plannen te komen. Zij aan zij. Het CDA wil alle inwoners, ondernemers, instellingen en organisaties meenemen in de omslag naar een groene, gezonde en sociale economie. Daarnaast moeten wij als gemeente willen leren van processen rond de ontwikkeling van een tweede Windpark en de manier waarop besloten is tot het afsluiten van de Vianense Poort voor het autoverkeer. Het CDA wil dat er oprecht wordt geluisterd naar Culemborgers.”

Woningopgave
Wat betreft de woonopgave is het CDA duidelijk. De wachtlijsten moeten worden aangepakt. “De gemeente moet meer regie pakken om woningen te bouwen gebaseerd op de levensfase van de bewoners. Het op gang brengen van de doorstroming binnen Culemborg heeft daarbij voor het CDA de grootste prioriteit. Verder wil het CDA de boomaanplant in de stad stimuleren, nadenken over een recreatieve zwemlocatie aan de Lek, de samenwerking tussen voorzieningen in het sociaal domein versterken en is het bereid te investeren in, behoud en toegankelijk houden van de cultuur historische gebouwen zoals de kerken in de binnenstad.”


Het CDA Culemborg wil met de nieuw beoogde raadsleden niet meer geld uitgeven dan beschikbaar is. Om die reden heeft het haar programma ook voorzien van een financiële paragraaf. “Als je inwoners wilt meenemen in de te maken keuzes, is het ook eerlijk als je hen laat weten waar je denkt dat allemaal van te kunnen gaan betalen en wat je dan ook niet of minder kan doen”, zegt Van Zandwijk.

Voor het volledige programma: www.cda.nl/gelderland/culemborg

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Grote ravage op A15 bij Meteren na botsing, twee gewonden met spoed naar ziekenhuis 112 14 aug, 06:43
Afbeelding
Waterpret in Culemborgse binnenstad Algemeen 13 aug, 16:30
Afbeelding
Dwarsfluitactiviteiten bij Kunsteducatie Culemborg Cultuur 12 aug, 11:47
Afbeelding
Renske en Rosie zamelen 764,40 euro in voor kinderziekenhuis Algemeen 12 aug, 09:26
Afbeelding
Waterschap Rivierenland komt met beregeningsverbod in de Betuwe, uitzondering voor beregenen appels Algemeen 10 aug, 13:48
Afbeelding
Landgoedfair Mariënwaerdt volgens de wens van Frans baron van Verschuer Algemeen 9 aug, 13:19
Afbeelding
Fruittelers in de Betuwe strijden tegen de droogte Algemeen 8 aug, 15:19
Afbeelding
Laag water zorgt voor ‘nieuw land’ fotoreportage 7 aug, 20:00