<p>&bull; Een ijsvogel-mannetje geeft een visje aan het vrouwtje.</p>

• Een ijsvogel-mannetje geeft een visje aan het vrouwtje.

(Foto: Hille de Bruin)

Park Caetshage in Culemborg krijgt een ijsvogelwand, waterschap akkoord

  •   keer gelezen

CULEMBORG • De A-watergang in park Caetshage in Culemborg krijgt een ijsvogelwand. De wand wordt dinsdag 28 december aangelegd. 


De komst is te danken aan de inzet van een groep bewoners. Waterschap Rivierenland heeft zich volgens de bewonersgroep tijdenlang verzet tegen de komst van deze ijsvogelwand. De waterafvoer moet namelijk te allen tijd gegarandeerd zijn. Voor aantasting van oevers is dan ook een watervergunning nodig. Uiteindelijk heeft het waterschap een vergunning verleend. 

Een ijsvogelwand is een steile wand boven open water waarin ijsvogels broeden. De bewonersgroep, waarvan de leden aan het park wonen, heeft het waterschap weten te overtuigen: de ijsvogelwand levert geen aantasting van de waterafvoerende functie op of een belemmering voor het beheer en onderhoud. “Een betonnen keerwand met nestgaten zal de oever de benodigde stabiliteit bieden zodat er geen afkalving van het talud optreedt”, zeggen de bewoners in een persbericht. 

De bewonersgroep heeft het waterschap gewezen op het belang van de biodiversiteit, de ligging in een ecologisch stadspark en de educatieve waarde voor parkbezoekers. 

Zowel de gemeente Culemborg als Vogelbescherming hebben financieel bijgedragen aan het project.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten