House in hand in the rays of the sun. The concept of protection of property.
House in hand in the rays of the sun. The concept of protection of property. (Foto: Getty Images/iStockphoto)

Voorrang voor Culemborgers bij een nieuwbouwwoning

  •   keer gelezen

CULEMBORG • De druk op de woningmarkt in Culemborg is groot, met name vanuit de Randstad. GroenLinks wil daarom dat Culemborgers voorrang hebben bij een nieuwbouwwoning, en er een zelfbewoningsplicht geldt. 


Het laatste belemmert dat beleggers woningen opkopen en vervolgens duur verhuren. De Rijksoverheid komt met nieuwe wettelijke mogelijkheden hiervoor; maar is dit voldoende en hoe zit dit nu precies in onze gemeente?

GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon stelde daarom vragen aan het college. Uit de beantwoording wordt duidelijk dat de Rijksoverheid wetgeving voorbereidt waarmee 30% van de nieuwbouw tot 355.000 euro kan worden toegewezen door de gemeente met voorrang aan de eigen inwoners. GroenLinks vindt dat echt onvoldoende.

Wel goed nieuws is dat er op dit moment afspraken zijn gemaakt door het college met ontwikkelaars om voor 100% van het nieuwbouwaanbod voorrang te geven aan Culemborgers. Zo ook in de wijk Parijsch. Als er dan nog woningen overblijven, krijgen mensen voorrang met een sociaal-economisch binding met Culemborg, vervolgens mensen uit de regio Rivierenland en dan pas daarbuiten.

Het is de intentie van het college om dit ook zo toe te passen bij nieuwbouwprojecten die nog komen. En als er wettelijke mogelijkheden komen voor bestaande bouw, dan zal dit ook overwogen worden.

GroenLinks is positief over de reactie van het college. Dit biedt meer duidelijkheid. Wel hebben we nog gevraagd hoeveel weken Culemborgers voorrang hebben bij nieuwbouw en hoe dit in de praktijk uitpakt? En welke instrumenten de gemeente Culemborg heeft als ontwikkelaars niet willen? Het college komt hier schriftelijk nog op terug. GroenLinks wil het afdwingen dat inwoners voorrang krijgen om de woningnood aan te pakken.

Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten