House in hand in the rays of the sun. The concept of protection of property.
House in hand in the rays of the sun. The concept of protection of property. Foto: Getty Images/iStockphoto

Voorrang voor Culemborgers bij een nieuwbouwwoning

23 dec, 16:03 Algemeen 410 keer gelezen

CULEMBORG • De druk op de woningmarkt in Culemborg is groot, met name vanuit de Randstad. GroenLinks wil daarom dat Culemborgers voorrang hebben bij een nieuwbouwwoning, en er een zelfbewoningsplicht geldt. 

Het laatste belemmert dat beleggers woningen opkopen en vervolgens duur verhuren. De Rijksoverheid komt met nieuwe wettelijke mogelijkheden hiervoor; maar is dit voldoende en hoe zit dit nu precies in onze gemeente?

GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon stelde daarom vragen aan het college. Uit de beantwoording wordt duidelijk dat de Rijksoverheid wetgeving voorbereidt waarmee 30% van de nieuwbouw tot 355.000 euro kan worden toegewezen door de gemeente met voorrang aan de eigen inwoners. GroenLinks vindt dat echt onvoldoende.

Wel goed nieuws is dat er op dit moment afspraken zijn gemaakt door het college met ontwikkelaars om voor 100% van het nieuwbouwaanbod voorrang te geven aan Culemborgers. Zo ook in de wijk Parijsch. Als er dan nog woningen overblijven, krijgen mensen voorrang met een sociaal-economisch binding met Culemborg, vervolgens mensen uit de regio Rivierenland en dan pas daarbuiten.

Het is de intentie van het college om dit ook zo toe te passen bij nieuwbouwprojecten die nog komen. En als er wettelijke mogelijkheden komen voor bestaande bouw, dan zal dit ook overwogen worden.

GroenLinks is positief over de reactie van het college. Dit biedt meer duidelijkheid. Wel hebben we nog gevraagd hoeveel weken Culemborgers voorrang hebben bij nieuwbouw en hoe dit in de praktijk uitpakt? En welke instrumenten de gemeente Culemborg heeft als ontwikkelaars niet willen? Het college komt hier schriftelijk nog op terug. GroenLinks wil het afdwingen dat inwoners voorrang krijgen om de woningnood aan te pakken.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Grote ravage op A15 bij Meteren na botsing, twee gewonden met spoed naar ziekenhuis 112 14 aug, 06:43
Afbeelding
Waterpret in Culemborgse binnenstad Algemeen 13 aug, 16:30
Afbeelding
Dwarsfluitactiviteiten bij Kunsteducatie Culemborg Cultuur 12 aug, 11:47
Afbeelding
Renske en Rosie zamelen 764,40 euro in voor kinderziekenhuis Algemeen 12 aug, 09:26
Afbeelding
Waterschap Rivierenland komt met beregeningsverbod in de Betuwe, uitzondering voor beregenen appels Algemeen 10 aug, 13:48
Afbeelding
Landgoedfair Mariënwaerdt volgens de wens van Frans baron van Verschuer Algemeen 9 aug, 13:19
Afbeelding
Fruittelers in de Betuwe strijden tegen de droogte Algemeen 8 aug, 15:19
Afbeelding
Laag water zorgt voor ‘nieuw land’ fotoreportage 7 aug, 20:00