<p>&bull; Het initiatief #samen trekt veel deelnemers naar de Markt in Culemborg.</p>

• Het initiatief #samen trekt veel deelnemers naar de Markt in Culemborg.

(Foto: Arno voor de Poorte)

ElkWelzijn let op jouw welzijn

  •   keer gelezen

CULEMBORG • Welzijnsorganisatie ElkWelzijn uit Culemborg biedt inwoners van de Lekstad een boordevol programma met de feestdagen.


Karin Burgers (54) is wijkcoach in Culemborg met aandachtsgebied ouderen. Sandra Rigter (52) is haar collega en coördinator vrijwilligersinformatiepunt en ze maakt zicht sterk voor EEN tegen eenzaamheid. Ze hebben een boordevol programma te bieden met de feestdagen, maar vragen vooral aandacht voor het burgerinitiatief #samen van Eveline Maas (45). “Zij heeft echt een prachtige beweging in gang gezet voor de inwoners van Culemborg,” zegt Karin. 

Eveline licht toe dat het idee simpel is. “Met Kerst heeft het er voor mij mee te maken dat we als mensen bij elkaar zijn. Ik vind het fijn om mensen bij elkaar te brengen opdat ze van elkaars gezelschap kunnen genieten. Er zijn veel kerstliedjes over het thema geschreven dat niemand de kerstdagen alleen wil doorbrengen.” 

Verbinding

Ruim een maand geleden was Eveline met haar partner thuis. Ze zaten zich samen af te vragen wat ze konden doen om mensen met elkaar te verbinden. “Al pratende kwamen we op het eenvoudig uitvoerbare idee om op een bepaalde tijd op een bepaalde plaats koffie met elkaar te drinken. Gewoon om verbinding te hebben met elkaar.” Volgens Eveline is er veel polarisatie en dat vindt ze ‘jammer’. “Dat doet me verdriet. Stel je nou eens voor dat je met ‘vreemden’ een kop koffie gaat drinken en in gesprek komt. Dan zul je zien dat het met die verschillen onder elkaar best wel meevalt.” Daarna heeft Eveline een simpele tekst bedacht en die op een bord in de stad neergezet. Op zondag 14 november vond het debuut van #samen plaats op de Markt in Culemborg. “We hadden wel een oproep - met de boodschap: zegt het voort - rondgestuurd in onze netwerken, maar er weinig van verwacht in eerste instantie. Op die zondag zijn we gaan kijken en het bleek dat er steeds meer mensen kwamen aanwaaien. Ze dachten dat ‘t bij een landelijk initiatief thuishoorde. We hebben niemand verteld dat wij dit georganiseerd hebben, want het is niet onze intentie om hieraan expliciet onze naam te verbinden of iets van credits op te eisen.” Uiteindelijk kwamen er ongeveer vijftig mensen opdagen en het blijkt dat het in die aantallen iedere week tot nu toe zo blijft doorlopen.” Iemand had over deze actie een bericht op Facebook geplaatst. Een ambtenaar van de gemeente Culemborg had dit opgepikt. En het bleek dat Eveline te kennen werd gegeven dat ze als ‘organisator’ een vergunning moest hebben. “Ze had me gebeld om formulieren in te vullen. Ik vertelde haar dat het geen grootse bedoeling was. Daarop kreeg ik als antwoord dat de inzet van Boa’s enzovoorts besproken moest worden.” Ondertussen had Eveline een fijn gesprek met deze ambtenaar en zij heeft ervoor gezorgd dat ze met ElkWelzijn in contact is gekomen. “Nu zijn we aan het bekijken hoe we dit initiatief in de wijken uit kunnen rollen. De ambtenaar heeft inmiddels ook al een keer een kopje koffie meegedronken. Ze is heel positief.” 

Ondersteuning

ElkWelzijn zet hier de schouders onder door via appgroepen meer mensen voor #samen te interesseren. “Of we zetten onze eigen kanalen in om hier meer ondersteuning aan te geven,” zegt Sandra. “Het is minder lastig om vergunningen te krijgen, omdat we met deze actie de wijken ingaan. Zo heeft de binnenstad er geen grootschalig evenement bij. Wij vinden dit belangrijk omdat het gaat om het verbinden van mensen. We gaan Eveline zeker helpen door het te omarmen en te promoten waar we kunnen.” De mensen van ElkWelzijn hebben daarnaast een mooi programma voor alle Culemborgers tijdens de Kerst. In buurtcentrum Bolderburen is er inloop op maandagmiddag, dinsdagmiddag, donderdagochtend, donderdagmiddag en zondagmiddag op de Prijsseweg 1B. De Buurtmaaltijd thuis vindt plaats op 26-12 - 2e Kerstdag. De maaltijden worden gemaakt en thuisbezorgd door vrijwilligers. “Dit is vooral bedoeld voor de ouderen in de Lekstad,” zegt Karin. Op maandag, woensdag en vrijdag is er vanaf 10.00 uur winterwandelen. Ook voor de jongeren is er een keur aan kerstvakantieactiviteiten, zoals: Lasergamen op dinsdag 28 december om 14.00 uur, een online FIFA-toernooi op donderdag 30 december om 12.00 uur en een online pubquiz op donderdag 6 januari om 19.00 uur.

Lasergamen dinsdag 28 december 14:00 uur. Jachtseizoen woensdag 29 december 14:00 uur. Online FIFA toernooi donderdag 30 december 12:00 uur. Film/bingo activiteit meiden donderdag 30 december 14:00 uur. ADP Cup vrijdag 31 december 14:00 uur. Expeditie Robinson woensdag 5 januari 13:45 uur. Online pubquiz donderdag 6 januari 19:00 uur. www.elkwelzijn.nl  0345-525227. 

Arno voor de Poorte

Arno voor de Poorte
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten