• Het fort in Everdingen staat voor een deel te koop.
• Het fort in Everdingen staat voor een deel te koop. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Fort Everdingen voor de helft te koop

Algemeen 1.703 keer gelezen

EVERDINGEN • In 2015 betrokken Marco Lauret en zijn compagnon Danielle Duits Fort Everdingen. Het fort was de jaren ervoor in het bezit geweest van het Ministerie van Defensie en werd gebruikt door de Explosieven Opruimingsdienst.

Het kloppende hart van het fort werd de bierbrouwerij van het tweetal, maar daarnaast zorgden ze voor tal van andere inkomstenbronnen en activiteiten in en om het fort. Nu wil Duits haar aandeel verkopen en zoekt Lauret een nieuwe compagnon.                  

“Danielle en ik hebben elkaar in 2007 ontmoet en toen brouwde ik al bier”, vertelt Marco Lauret. 

“Zij vond dat ook wel interessant en dus heb ik het haar geleerd. Vervolgens vonden we het in 2009 eigenlijk zonde om er verder niks mee te doen en besloten we om zelf een commerciële brouwerij te beginnen en ons eigen bier op de markt te brengen. In eerste instantie deden we dat één dag in de week naast onze banen van destijds. Zij was gz-psycholoog en ik had een eigen fysiotherapiepraktijk. Uiteindelijk wilden we graag een eigen fysieke locatie hebben en kwamen we dit fort tegen, dat te koop stond.”

Commerciële instelling
Vanuit de diverse betrokken overheden was er besloten dat het fort, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, gerund moest gaan worden door een commerciële instelling, een bedrijf dat in staat blijkt om zelfredzaam te zijn zonder de ontvangst van subsidies. Duits en Lauret meldden zich aan als één van de achttien geïnteresseerde partijen die het fort willen kopen en presenteren de plannen die ze met het fort hebben. Ze komen als winnaar uit de bus.

Lauret: “Zo zijn we in 2015 hier terecht gekomen en zijn we stukje bij beetje gaan bouwen tot waar we nu zijn. De bierbrouwerij is het hart van de onderneming. Bij de brouwerij hebben we een eigen proeflokaal waar de bieren kunnen worden gedronken en we hebben een winkel waar we de bieren verkopen. Veruit het grootste deel van het bier leveren we echter aan de horeca.”

Meer dan alleen bier
De locatie leent zicht echter voor veel meer dan enkel voor het bierbrouwen. Zo is er ook een camping met plaats voor 30 tenten en 10 campers en worden er rondleidingen gegeven door en langs het fort.

Lauret merkt wel dat deze beide activiteiten vaak gecombineerd worden met bier proeven: “Mensen staan hier een lang weekend op de camping en vinden het dan leuk om bier te proeven en een tour door het fort te doen. Tot twee weken geleden hebben we nog steeds volop plaatsen op de camping verhuurd. Je zit hier langs een prachtige fietsroute, dus veel campingbezoekers trekken erop uit.” 

Ook worden de ruimtes in en rond het fort verhuurd. Zo zijn er vergaderruimtes te huur voor bedrijven, maar er zijn ook ruimtes die permanent gehuurd worden door een kaasboer en een bedrijf dat bieren laat rijpen. 

Weer andere ruimtes zijn ingericht als werkplaats en kantine voor de dagbesteding. Op dit moment werken er namelijk ook acht mensen die om verschillende redenen een afstand hebben tot de arbeidsmarkt bij het fort. Het sluit mooi aan bij het verleden dat Duits en Lauret hebben in de gezondheidszorg. De keuze om een ‘zorgbrouwerij’ te creëren, was dan ook een bewuste. 

Gevarieerd takenpakket
De nieuwe compagnon krijgt al met al dus een zeer gevarieerd takenpakket.

Lauret licht toe: “Je moet geïnteresseerd zijn in bier, je moet ondernemersbloed hebben en we hebben hier ook met de verschillende gemeentes te maken, waar je goed mee om moet kunnen gaan. Het fort ligt namelijk precies op de grens van de gemeente Vijfheerenlanden en de gemeente Culemborg. Toen we begonnen, hebben we een tienjarenplan gemaakt en nu, halverwege, liggen we mooi op schema. Dat betekent wel dat er ook nog genoeg te doen is. Elke dag is hier anders en je bent ook veel buiten. Wie wil dat nou niet?”

Geïnteresseerde partijen kunnen contact opnemen met Marco Lauret door een mail sturen naar: info@duitslauret.com.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De winnaars van vorige editie wachten op hun opvolgers. Bouwdorp 2024 komt eraan!
Bouwdorp Culemborg 2024: laatste week van de zomervakantie Nieuws 16 uur geleden
Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 22 apr, 15:26
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00