• Tim de Kroon. lijsttrekker voor GroenLinks.
• Tim de Kroon. lijsttrekker voor GroenLinks. Foto: Aangeleverd

GroenLinks: Duizend betaalbare woningen in het Culemborgse stationsgebied

Algemeen 1.284 keer gelezen

CULEMBORG • De woningnood is hoog, ook in Culemborg, en daarom is het nodig een flink aantal woningen te bouwen die betaalbaar zijn. Als het aan GroenLinks ligt, biedt het stationsgebied die unieke kans. 

De locatie heeft ruimte voor misschien wel 1500 woningen in totaal. 1000 hiervan zouden moeten bestaan uit sociale huur, betaalbare koop en vernieuwende woonvormen in het middensegment zoals combinaties van wonen en zorgen. Lijsttrekker Tim de Kroon wil bereiken dat in 2030 al een groot deel hiervan gebouwd is.

Tim: “Met name jongeren, starters, alleenstaanden en ouderen zijn op zoek naar wat kleinere en ook betaalbare woningen. Zij willen groen om zich heen, ruimte om te ontmoeten en in toenemende mate is er de behoefte om spullen met elkaar te delen zoals een auto of gereedschap. Daarbij is het prettig een aantal belangrijke voorzieningen als de trein, een supermarkt, drogist, sportschool en een rijk cultureel leven binnen handbereik te hebben. Dit is allemaal mogelijk in het Culemborgse stationsgebied.”

Creatief woon-werk kwartier        
De omgeving van het stationsgebied leent zich uitstekend als plek om te wonen en werken. En ook als creatieve hotspot. Denk aan cultureel podium De Gelderlandfabriek aan de oostzijde, en diverse makers, start-ups en sociaal maatschappelijk ondernemers aan de westzijde. Een fijne plek die echt wat gaat toevoegen aan Culemborg en die ook nieuwe verbindingen legt, bijvoorbeeld naar de binnenstad. Een fiets- en voetgangerstunnel en een aantrekkelijke wandelroute richting het centrum worden wat GroenLinks betreft meegenomen.

Bij deze ontwikkeling hoort goede communicatie en regelingen voor bewoners en ondernemers die nu gevestigd zijn in het eerste deel aan de westzijde, op bedrijventerrein Pavijen. Het bekende Gispen gaat helaas weg, maar biedt een belangrijke opening voor deze verandering naar ook woningbouw. Tim: “Het zou natuurlijk mooi zijn als we zoveel mogelijk bedrijvigheid en werkgelegenheid behouden en vergroten, want dat kan natuurlijk ook.”

Meer treinen
Met de komst van nieuwe woningen is het volgens GroenLinks nodig dat er vaker treinen naar Utrecht gaan. Van nu vier keer per uur, moet dat zes keer per uur worden. En van twee naar vier keer per uur tussen Culemborg en ’s-Hertogenbosch. NS en ProRail zijn al voorstander van de woonplannen en het aanpakken van het station. Het uitbreiden van het aantal treinen sluit er mooi bij aan.

Veilig voor fietsers en voetgangers
Uiteindelijk zal volgens GroenLinks ook de beruchte ovonde aangepakt worden. Tim: “Scheidt hier nou het gemotoriseerde van het langzame verkeer. Zodat fietsers en wandelaars veilig van en naar het station kunnen met een tunnel of brug, en auto’s en vrachtverkeer directer de stad in en uit met een aansluiting op de N320. Met meer woningen in het stationsgebied wil je een goede aanpak die toekomstbestendig is en bijdraagt aan een gezonde stad.”

Inzet van de verkiezingen
Voor GroenLinks Culemborg is de ontwikkeling van het stationsgebied een belangrijke inzet van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Het biedt namelijk kansen voor Culemborgers op een nieuwbouwwoning die daarbij voorrang zouden moeten krijgen. Het betekent ook een aantrekkelijke verblijfplek in de stad erbij en om hier een ommetje te lopen. De groene randen om Culemborg en ook het groen in de stad zelf kan, door in het stationsgebied een groot aantal woningen te bouwen met een prettige leefomgeving, ook zoveel mogelijk groen blijven en sterker; nog groener worden. Tim: ”Dit stenige stationsgebied kan groene daken en moestuinen, en meer reuring gebruiken. Deze plek verdient het om aangepakt te worden, en vooral heel veel mensen te gaan helpen aan een betaalbare en passende woning. Dat laatste staat voor onze partij voorop.”

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Archieffoto Minke Wijkmans.
Minke Wijkmans overleden: "Duurzaamheid zat haar in het bloed" Nieuws 22 uur geleden
• De deelnemende onderneemsters.
Naar hartenlust shoppen tijdens Ladies Night Culemborg Nieuws 23 uur geleden
• Arjan Pothuizen is de oprichter van Stichting Onderzoeksbureau Old Cold Cases Culemborg.
Arjan Pothuizen heeft een passie voor onopgeloste moorden Nieuws 17 apr, 07:00
• Overhandiging Groene Krokodil op de atletiekbaan van Statina, met v.l.n.r. Marco van Zandwijk, Bert van Oostrum en wethouder Mischa Peters.
CDA-enquête: 'Eén op de drie sportclubs loopt tegen de grenzen van hun kunnen aan.' Sport 16 apr, 22:59
Afbeelding
Botsing tussen twee auto's op de Erasmusweg/Rolweg in Culemborg 112 16 apr, 21:15
Afbeelding
Culemborgse Volksdansgroep Oriënt danst voor vijftigste keer voor Japanse toeristen Nieuws 16 apr, 20:18
Afbeelding
Ovenbrand in pand aan de Culemborgse Lange Havendijk 112 16 apr, 20:06
Afbeelding
Europese topkandidaat komt naar Culemborg Nieuws 16 apr, 15:43