Johan van Boven van boven gefotografeerd voor Culemborg van Boven.
Johan van Boven van boven gefotografeerd voor Culemborg van Boven. (Foto: Arno voor de Poorte)

Culemborg van Boven slaat enorm aan

  •   keer gelezen

CULEMBORG • Johan van Boven woont pas vier maanden in Culemborg. Hij kent de Lekstad al goed, want zijn vrouw komt hiervandaan. Om Culemborg nóg beter te leren kennen is de contentspecialist bij de Hogeschool van Rotterdam de stad van boven gaan fotograferen met behulp van een drone. 


Toegegeven: nomen est omen. Dit is een Latijnse uitdrukking met de betekenis: de naam is een voorteken (omen). De Romeinen waren van mening dat iemands naam iets zei over zijn beroep. Bij Johan van Boven zegt het iets over dat hij met drones, dus letterlijk van boven fotografeert en daarmee over zijn hobby. Een hobby die in zijn geval twee doelen dient: vergroting van kennis over zijn nieuwe woonplaats en iets tastbaars maken. 

“Ik vind het leuk om dingen te creëren,” zegt hij daarover. “Dat doe ik ook voor andere mensen. Op social media levert het heel veel likes op. Het gekke is dat ik op de WC van mijn schoonmoeder een verjaardagskalender zag hangen. Zo is het idee voor Culemborg van Boven ontstaan.” De verse Culemborger heeft binnen drie weken een paar honderd exemplaren van Culemborg van Boven verkocht. “Er is nog voorraad; wie weet komt dat tijdens de feestdagen uit. De aanschafprijs is € 15,-. Sommigen komen de kalender bij me afhalen. En ik heb er in de stad ook veel bezorgd. Ik krijg erg veel complimenten. Er zijn klanten bij de de foto’s gebruiken als bureaublad.” Verder maakt Johan gebruik van de social media-accounts Facebook en Instagram met de naam Culemborg van Boven. “Die naam was inderdaad te mooi om te laten liggen. Ik merk dat de naam ook echt blijft hangen bij de mensen.” 

Selectieproces

Voor het samenstellen van de verjaardagskalender heeft Johan een lijst van 1.000 foto’s aangelegd. “Dat aantal heb ik teruggebracht tot 100 en vervolgens heb ik er dertien gekozen. Twaalf voor iedere maand van het jaar en één voor de omslag.” Na het drukken van de kalender dacht Johan over een groot aantal foto’s dat hij die er eigenlijk ook wel in had willen zetten. “Had een jaar maar vijftig maanden.” In principe heeft hij de kalender gemaakt met de smaak van de diehard Culemborger in zijn achterhoofd. “Culemborgers zijn trots op hun stad. Ik dacht; ‘Die kunnen wel eens interesse hebben’. Er was een dame die drie stuks bij me kwam kopen. ‘De twee anderen zijn cadeautjes,’ zei ze. ‘Ook voor mijn dochter van achttien. Zij wil er perse eentje voor haar verjaardag hebben’. 

Jonge mensen, oudere mensen. Het maakt allemaal niets uit.” Een oude heer vertelde een verhaal over zijn dementerende vrouw. Die kalender was een soort braintrainer voor haar. “Daar doe ik het zeker voor. Het brengt in ieder geval iets positiefs teweeg. Als oud-journalist geniet ik van de verhalen die mensen me vertellen.” Publiek tussen de 18 en 88 schaft de kalender aan is de observatie van Johan. Dat kan via culemborgvanboven@gmail.com en de kalenders liggen bij Boekhandel Tomey en de Primera in Culemborg.

Bezieling

De dronefotograaf vindt het ‘leuk’ om dingen vanuit een perspectief te tonen. Vroeger had hij op school eens college met een drone gehad. “Dat was een minidrone met camera. Niet te doen. De latere versies zijn veel hanteerbaarder.” Met zijn huidige drone heeft Johan veel meer controle. “Ik had eerst een goedkoop exemplaar gekocht om ervaring mee op te doen en te kijken of het wat voor me was. Later heb ik een duurdere aangeschaft. Inmiddels ben ik al aan mijn derde drone toe.” Het mooie van fotograferen in het algemeen vindt Johan de wisseling van de seizoenen en de dagdelen. 

“De winter is anders dan de zomer en de ochtend is weer anders dan de middag of de avond. Het is altijd anders.” In Culemborg mag je vrij dronevliegen. Johan vliegt met een exemplaar van onder de 250 gram. “Daar mag je mee vliegen boven een aaneengesloten bebouwd gebied. Ik doe voorzichtig, hoor,” lacht de amateurfotograaf. “Ik respecteer de privacy van mijn stadsgenoten.” Ondertussen staan er andere projecten op stapel. “Ik heb de vraag gekregen om een fotoboek samen te stellen. Daarvoor wil ik eerst een jaar hier gewoond hebben. En ik broed nog op kerstkaarten of zo.”

Arno voor de Poorte
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten