Foto: Aangeleverd

LekArt Air op Werk aan het Spoel

  •   keer gelezen

CULEMBORG • Op Werk aan het Spoel in Culemborg kan een startend kunstenaar een maand lang beschikken over de Artist in residence-ruimte. 


LekArt Air is afgelopen jaar begonnen als experiment en blijkt een unieke waarde te hebben in het culturele landschap. Het driekoppige bestuur van LekArt wil niets liever dan dit initiatief voortzetten en daarmee Culemborg als culturele springplank op de kaart zetten.

LekArt als springplank voor startende kunstenaars 

Stichting LekArt steunt sinds 2020 kunstenaars die recentelijk een van de Nederlandse kunstopleidingen hebben afgerond. Inmiddels is er een netwerk van ambassadeurs bij deze Hogescholen opgebouwd, die het initiatief ondersteunen. 

“Wat is er mooier dan een midden in het land op een unieke plek een werk- en ontwikkelplek te bieden die als springplank kan fungeren voor aanstormende kunstenaars. Kunst is niet iets dat je zomaar even bestelt. Het is een spannend resultaat van jaren groei, toewijding en steun van mensen die geloven in het mogelijk maken van iets moois”. Aldus Robert-Jan Hofhuis, bestuurslid LekArt en jarenlang actief betrokken bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU).

LekArt Air, een bijzondere werk- en verblijfplek 

LekArt Air is een eigen ruimte voor startende kunstenaars die er een maand kunnen werken én wonen. Daarnaast is het LekArt Atelier beschikbaar voor workshops, lezingen en exposities. En er is natuurlijk de indrukwekkende buitenruimte van Werk aan het Spoel, een artistieke inspiratiebron. LekArt Air talenten worden gescout en na zorgvuldige beoordeling begeleiden professionals deze kunstenaars tijdens hun verblijfsperiode. Elke periode wordt afgerond met een presentatie van het proces en zo mogelijk een eindresultaat: het kunstwerk of de performance van de kunstenaar.

LekArt Air, een stap naar volwaardig kunstenaarschap

Uit gesprekken met de Air-kunstenaars komt naar voren hoe belangrijk die stap tussen opleiding en volwaardig kunstenaarschap is. Voorzitter Rosita Setz merkt op: “Startende kunstenaars zijn artistiek wel goed opgeleid, alleen betekenisvol werken voor de maatschappij vraagt nog heel andere kwaliteiten en ervaring. Het is niet alleen het zelfstandig ondernemerschap, maar ook hoe je zichtbaar wordt bij het publiek, hoe je met ze in gesprek komt. Immers, hoe leg je helder en kort uit wat je wil zeggen met en over je werk? Hoe kom je met de beperking van tijd en geld toch tot goed afgerond werk? Hoe organiseer je nevenactiviteiten zoals workshops en lezingen die je werk dichterbij je publiek brengen?” 

Rolien Walinga (bestuurslid LekArt) vult enthousiast aan: “Wij hebben kunstenaars nodig, zij zijn een spiegel van ons gedrag en onze gekkigheden. En kunstenaars hebben op hun beurt ons nodig om die brug te slaan en hun werk leesbaar te maken voor ons. De AIR op Werk aan het Spoel blijkt met haar stilte, weidse blik en werkruimte de ideale plek om die confrontatie met landschap én publiek te oefenen”.

LekArt Air-talenten verdienen steun 

Kortom, het LekArt Air experiment is geslaagd. Om dit structureler te kunnen organiseren, is Stichting LekArt in samenwerking met het bureau voordekunst een financieringscampagne gestart: https://www.voordekunst.nl/projecten/12994#). Iedereen kan via deze crowdfunding startende kunstenaars het mogelijk maken om te kunnen verblijven in LekArt Air en zich met hun werk verder te ontwikkelen en verrassende kunstprojecten of performances te presenteren. 

Stichting LekArt heeft de ANBI-status waardoor er bij schenkingen aan onze culturele stichting van een speciale belastingregeling gebruik kan worden gemaakt.

Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten