Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Culemborg maakt ruimte voor meer laadpalen

Algemeen 384 keer gelezen

CULEMBORG • Landelijk neemt het aantal elektrische voertuigen sterk toe. Ook in Culemborg. Dat is nodig en draagt bij aan het halen van de klimaatdoelstellingen. Bovendien zorgt het voor een schonere lucht door minder uitlaatgassen. 

Er zijn in Culemborg al honderd laadpunten. De verwachting is dat dit aantal binnen enkele jaren drie keer zo veel wordt.

Openbare laadpunten

Wethouder van verkeer Joost Reus: “Niet iedereen kan op eigen terrein laden. Daarom voorziet de gemeente Culemborg in voldoende openbare laadpunten. Rekening houdend met de verwachte stijging van het aantal elektrische auto’s zijn komende tien jaar honderden extra laadpunten nodig. De gemeente faciliteert daarom de markt om te zorgen voor een basisnetwerk van openbare laadpunten.”

Aanbieders faciliteren

Plaatsing van openbare laadpunten blijft afhankelijk van de vraag. Voor aanbieders van laadpalen maakt de gemeente een kaart waarop bestaande openbare laadpalen zichtbaar zijn. En ook locaties zichtbaar zijn waar plek is voor nieuwe palen. De kaart voorziet in allerlei informatie. Wethouder Joost Reus: “We geven bijvoorbeeld ook aan waar laadpleinen misschien zouden passen. Dat zijn plekken waar meerdere auto’s tegelijk kunnen laden. Een vorm die onze voorkeur heeft.”

Bewoners informeren

De gemeente informeert omwonenden over nieuwe openbare laadpunten bij hen in de buurt. Wethouder Joost Reus: “We vinden het belangrijk dat bewoners hierin zorgvuldig worden meegenomen. We zijn ons ervan bewust dat ruimte geven aan parkeerplaatsen met openbare laadpalen ook betekent dat het straatbeeld verandert. En dat er mogelijk minder ruimte komt voor auto’s met fossiele brandstof. Dat betekent dus best wat voor Culemborgers.” Inwoners die zelf een laadpaal in hun buurt willen aanvragen, vinden op de website van de gemeente belangrijke informatie. Ook die aanvragen verlopen via een marktpartij. Geïnteresseerd? Kijk op www.culemborg.nl/laadpunt-elektrische-autos.

Laadvisie en toetsingskader

De hier geschetste ontwikkelingen staan beschreven in de recent door het college vastgestelde Laadvisie. De Laadvisie bevat de strategie van de gemeente Culemborg om tijdig een toegankelijke, betaalbare, betrouwbare en veilige laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen te realiseren. In het bijhorende toetsingskader staan de voorwaarden waaraan die laadinfrastructuur moet voldoen. De Laadvisie maakt de beoordeling van aanvragen voor laadpalen efficiënter en sneller. En vloeit voort uit het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan (GVVP). Meer informatie over de laadvisie op www.culemborg.nl/gvvp.


Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Dansvoorstelling VIER x VIER.
Twee dansvoorstellingen in Theater de Fransche School Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
1.865 pakken koffie voor de Voedselbank Rivierenland Nieuws 28 mrt, 07:00
• Lynn Kools heeft onlangs haar nieuwe single 'Warmth' uitgebracht.
Lynn Kools: 'Ziggo Dome is mijn grote droom' Nieuws 27 mrt, 15:00
• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen.
Populaire gezinswagen: 50 jaar Volkswagen Golf Nieuws 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Elf jonge mediatoren op de Koningin Julianaschool Nieuws 27 mrt, 10:00
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance in Culemborg.
Dierenambulance voert gedragscode in na ongewenst gedrag op de werkvloer, (voormalig) vrijwilligers teleurgesteld Nieuws 27 mrt, 09:10
Druk bezig met de onderschildering.
Vernieuwing van muurschildering aan de Westersingel Nieuws 26 mrt, 15:00
• Sandra Wormgoor (l), Maria van Vlerken en Miranda van der Klaauw (r).
Wereld komt samen in het Talencafé van Culemborg Nieuws 26 mrt, 12:00