Foto: 123rf.com

Het carillon wordt weer in gebruik genomen

  •   keer gelezen

CULEMBORG • Het carillon in de Culemborgse Grote of Barbarakerk wordt op zaterdag 27 november weer in gebruik genomen. Hierdoor horen inwoners in de avond om 21.55 uur de papklok ook weer. 


Na een restauratie aan het mechaniek waaraan de klokken hangen, kan het carillon weer tientallen jaren mee.

Mechaniek is gerestaureerd

Tijdens de restauratie is het hele mechaniek hersteld. De speelhamers en speelklepels zijn vervangen en bijgesteld. Zo worden de klokken minder beschadigd en de klanken zijn hierdoor verbeterd. Op zaterdag 14.00 uur gaat beiaardier Dick van Dijk weer op het carillon spelen. Het eerste lied is het Culemborgs volkslied ‘Zo kraait den boer z’n haantje’.

Oproep verzoeknummers

In september vroeg de gemeente welk liedje de bewoners wilden horen vanaf het carillon. Meer dan 50 verzoeknummers werden ingediend. Op zaterdag 27 november, 4 december, 11 december en 18 december worden de verzoekliedjes gespeeld vanaf 14.00 uur. De playlist staat op www.culemborg.nl. Wethouder Monica Wichgers: “Ik heb het lied ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen aangevraagd. Dit liedje wil ik heel graag horen op het ‘nieuwe’ carillon. De toren met het carillon is een belangrijk cultureel historisch monument van de stad. Ik ben blij dat het carillon weer terug is op de plek waar het hoort.”

Hemony-klok

In het carillon hangen 47 klokken. Negen daarvan zijn gemaakt door de gebroeders Hemony in de zeventiende eeuw. Ze hadden een manier bedacht om de klokken op toonhoogte te gieten. In de negentiende eeuw zijn vier hemonyklokken verkocht. Na de oorlog zijn er twee teruggevonden. Eén van de klokken is gelijk naar Culemborg teruggekomen. De tweede is tien jaar geleden teruggegeven en tijdens de restauratie weer op zijn plaats gehangen.

Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten