<p>• Met een AED kunnen omstanders eerste hulp verlenen bij een hartstilstand.</p>

• Met een AED kunnen omstanders eerste hulp verlenen bij een hartstilstand.

(Foto: 123RF.com)

Actie om geld op te halen voor een AED

  •   keer gelezen

CULEMBORG • Loek van Ierselstraat start een actie om geld op te halen voor een AED in de buurt. Via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting kunnen buurtbewoners geld ophalen om zo samen een levensreddende AED te kopen. De actie:
https://www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-loek-van-ierselstraat-4106-culemborg?utm_source=kentaa&utm_medium=email-share&utm_campaign=buurtaed

Initiatiefnemer van de actie Heidi Laponder-Blom: “In mijn werk help ik medewerkers aan het vergroten van hun vitaliteit. Ondanks dat je gezond leeft, kan je getroffen worden door een hartstilstand, vaak in de thuissituatie. Wij wonen in een nieuwe wijk naast het voetbalveld Focus ‘07 en willen onze wijk veiliger maken. Onze oudste zoon heeft een aangeboren hartafwijking dus wij voelen het als onze morele plicht om iets voor ‘alle hartekinderen’ te doen. Wil jij onze buurt ook veiliger maken, kom dan in actie en doneer!”

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.


Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 25.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en zijn aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland meer dan 20.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er bijna 15.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze Buurt AED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Lees meer en zie wat jij kunt doen op www.buurtaed.nl

Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten