• Annet IJff, Algemeen bestuurslid Avri en wethouder van gemeente West Betuwe
• Annet IJff, Algemeen bestuurslid Avri en wethouder van gemeente West Betuwe Foto:

Dagelijks bestuur Avri blijft zitten ondanks grote kritiek

Algemeen 602 keer gelezen

RIVIERENLAND • Het dagelijks bestuur van de Avri zal tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 niet worden vervangen. Dat heeft het algemeen bestuur donderdag besloten. 

In veel van de acht gemeenten was daar via moties in de gemeenteraden wel opgeroepen. Aanleiding was de kritiek op de gebrekkige communicatie over de verlaging van de rekenrente voor het nazorgfonds stortplaats. “Het is nu niet handig om vlak voor de verkiezingen een nieuw DB te benoemen, omdat er dan heel veel kennis en bestuurlijke ervaring verloren zou gaan”, zegt Annet IJff, wethouder van West Betuwe en lid van het algemeen bestuur van de Avri. De ingediende moties zijn voor het algemeen bestuur overigens wel een belangrijk signaal dat het bij enkele raden aan vertrouwen ontbreekt.

Verbeterplan
Daarom wil het bestuur intensief gaan werken aan het herstel hiervan door de raden meer en eerder te betrekken bij strategische onderwerpen die belangrijk zijn voor raden en voor inwoners. Hiervoor maakt het Algemeen Bestuur een verbeterplan dat met een delegatie van raadsleden zal worden besproken, voordat het in het Algemeen Bestuur wordt vastgesteld.

Meer grip
De motie waarin werd opgeroepen om als raadsleden regionaal op te trekken om meer grip te krijgen op GR’en zoals Avri door samen tot regionale oordeelvorming te komen, kreeg bijval in bijna alle gemeenteraden (de gemeenteraad van Culemborg spreekt zich er 22 november over uit). In de helft van de raden is ook een motie aangenomen over een wijziging van de samenstelling van het Dagelijks Bestuur (DB) van Avri. “We nemen de kritiek heel serieus”, benadrukt Annet IJff. “Wij nemen de kritiek van onze raden heel serieus. Wij zien dat er voor ons een opgave ligt om het vertrouwen van onze raden te herstellen. Als AB willen we graag daar onze energie op richten. Centraal daarin staat hoe wij onze raden intensiever gaan betrekken bij strategische vraagstukken van Avri, zowel nu als na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022.”

Het Algemeen Bestuur gaat op korte termijn al om tafel om een lijst van strategische onderwerpen te benoemen waar de raden intensiever bij betrokken zullen gaan worden. “Dit past in een verbeterplan dat gemaakt wordt om de adviezen van het onderzoeksrapport naar de gang van zaken rondom de stortplaats op te volgen”, schrijft de Avri in een persbericht. Het Algemeen Bestuur wil op deze manier gehoor geven aan het signaal van de raden. De samenstelling van het Dagelijks Bestuur wordt dus niet gewijzigd. 

Achtergrond
Eind oktober 2020 besloot de Provincie de rekenrente voor het nazorgfonds stortplaats te verlagen. Dit besluit had grote financiële gevolgen voor Avri en de Avri-gemeenten. Op initiatief van de acht gemeenteraden in Rivierenland (Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel) heeft het onderzoeksbureau Necker van Naem onderzoek gedaan naar de gang van zaken rondom de stortplaats. Het onderzoeksbureau presenteerde op 13 september 2021 het rapport aan de raadsleden uit Rivierenland.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Verse kruiden.
Liefhebber van Parijs? Kom naar Montmartre aan de Lek Evenement 28 mrt, 13:00
• Burgemeester Gerdo van Grootheest.
Burgemeester Gerdo van Grootheest: 'Melden heeft zin' Nieuws 28 mrt, 12:53
• Dansvoorstelling VIER x VIER.
Twee dansvoorstellingen in Theater de Fransche School Nieuws 28 mrt, 11:03
Afbeelding
1.865 pakken koffie voor de Voedselbank Rivierenland Nieuws 28 mrt, 07:00
• Lynn Kools heeft onlangs haar nieuwe single 'Warmth' uitgebracht.
Lynn Kools: 'Ziggo Dome is mijn grote droom' Nieuws 27 mrt, 15:00
• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen.
Populaire gezinswagen: 50 jaar Volkswagen Golf Nieuws 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Elf jonge mediatoren op de Koningin Julianaschool Nieuws 27 mrt, 10:00
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance in Culemborg.
Dierenambulance voert gedragscode in na ongewenst gedrag op de werkvloer, (voormalig) vrijwilligers teleurgesteld Nieuws 27 mrt, 09:10