<p>De stadshistoricus van Culemborg, Bert Blommers.</p>

De stadshistoricus van Culemborg, Bert Blommers.

(Foto: Arno voor de Poorte)

Lezing in bieb over stadsdeel Parijsch

  •   keer gelezen

CULEMBORG • De Culemborgse wijk Parijsch is nog een heel jonge wijk, die vanaf 1996 vorm heeft gekregen. Er wonen inmiddels zo’n achtduizend mensen. Op woensdag 24 november houdt stadshistoricus Bert Blommers een lezing in de Bibliotheek over de geschiedenis van deze wijk. “Ik denk dat er nog over veel te vertellen valt, waarvan de inwoners van nu helemaal geen weet hebben.” 


“Wist je bijvoorbeeld,” vraagt hij, “dat er in de jaren ‘60 plannen waren om hier op Goilberdingen een industriehaven aan te leggen? Of dat er in 1466 een heuse veldslag plaatsvond, waarbij de Culemborgse burgers Gelderse troepen versloegen. Dat gebeurde bij de Hertog Adolfsteeg. Waar die precies lag, ben ik nog aan het uitzoeken”. 

De steeg is namelijk al in de 18e eeuw verdwenen, voordat er kaarten van waren. Goilberdingen en Parijs, aan weerskanten van de Prijsseweg horen vanouds bij elkaar. De wijk ‘Parijsch-Noord’ van nu ligt in de oude polder Goilberdingen. De naam ‘Parijsch’, historisch gewoon Parijs of Prijs, stamt uit de ontginningstijd, toen polders naar buitenlandse plaatsen werden genoemd. 

Goilberdingen is ouder. De naam zegt zoveel als ‘het land van Godebrecht’. “Best logisch,” zegt Blommers, “want het ligt op de hogere gronden langs de Lek, die het eerst bewoond werden.” Beide gebieden hoorden vanouds overigens helemaal niet bij Culemborg (dat op Redichem lag), maar bij een goederencomplex dat vanuit Hagestein werd bestuurd. “De grens ervan lag bij de Rijpersloot, langs de Gelddijk, dus heel dicht bij de stad Culemborg.” Goilberdingen viel tot kort na 1800 onder de rechtbank van Everdingen, Zijderveld en Goilberdingen. Fort ‘Werk aan het Spoel’ langs de dijk is een markant en veel bezocht punt in de wijk. 

“Maar het is niet de enige plaats met geschiedenis”, zegt Blommers. Veel is niet algemeen bekend. Enkele voorbeelden: de dertiende-eeuwse ridder Helyas van Parijs bijvoorbeeld, de namen Wolfsland en Wolflandse Wetering, de geschiedenis van de Kapel van Goilberdingen en het buurtje Dilla.” Wie er meer over wil weten, moet zeker naar zijn lezing komen. Je moet je dan wel opgeven, via de website van de Bibliotheek (kijk onder ‘Agenda’). De lezing begint om 19.30 uur in de Bibliotheek, Herenstraat 29. Stadshistoricus Bert Blommers heeft een eigen website: www.blommers-kaetshaag.nl  

Arno voor de Poorte
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten