De stadshistoricus van Culemborg, Bert Blommers.
De stadshistoricus van Culemborg, Bert Blommers. Foto: Arno voor de Poorte

Lezing in bieb over stadsdeel Parijsch

Algemeen 454 keer gelezen

CULEMBORG • De Culemborgse wijk Parijsch is nog een heel jonge wijk, die vanaf 1996 vorm heeft gekregen. Er wonen inmiddels zo’n achtduizend mensen. Op woensdag 24 november houdt stadshistoricus Bert Blommers een lezing in de Bibliotheek over de geschiedenis van deze wijk. “Ik denk dat er nog over veel te vertellen valt, waarvan de inwoners van nu helemaal geen weet hebben.” 

“Wist je bijvoorbeeld,” vraagt hij, “dat er in de jaren ‘60 plannen waren om hier op Goilberdingen een industriehaven aan te leggen? Of dat er in 1466 een heuse veldslag plaatsvond, waarbij de Culemborgse burgers Gelderse troepen versloegen. Dat gebeurde bij de Hertog Adolfsteeg. Waar die precies lag, ben ik nog aan het uitzoeken”. 

De steeg is namelijk al in de 18e eeuw verdwenen, voordat er kaarten van waren. Goilberdingen en Parijs, aan weerskanten van de Prijsseweg horen vanouds bij elkaar. De wijk ‘Parijsch-Noord’ van nu ligt in de oude polder Goilberdingen. De naam ‘Parijsch’, historisch gewoon Parijs of Prijs, stamt uit de ontginningstijd, toen polders naar buitenlandse plaatsen werden genoemd. 

Goilberdingen is ouder. De naam zegt zoveel als ‘het land van Godebrecht’. “Best logisch,” zegt Blommers, “want het ligt op de hogere gronden langs de Lek, die het eerst bewoond werden.” Beide gebieden hoorden vanouds overigens helemaal niet bij Culemborg (dat op Redichem lag), maar bij een goederencomplex dat vanuit Hagestein werd bestuurd. “De grens ervan lag bij de Rijpersloot, langs de Gelddijk, dus heel dicht bij de stad Culemborg.” Goilberdingen viel tot kort na 1800 onder de rechtbank van Everdingen, Zijderveld en Goilberdingen. Fort ‘Werk aan het Spoel’ langs de dijk is een markant en veel bezocht punt in de wijk. 

“Maar het is niet de enige plaats met geschiedenis”, zegt Blommers. Veel is niet algemeen bekend. Enkele voorbeelden: de dertiende-eeuwse ridder Helyas van Parijs bijvoorbeeld, de namen Wolfsland en Wolflandse Wetering, de geschiedenis van de Kapel van Goilberdingen en het buurtje Dilla.” Wie er meer over wil weten, moet zeker naar zijn lezing komen. Je moet je dan wel opgeven, via de website van de Bibliotheek (kijk onder ‘Agenda’). De lezing begint om 19.30 uur in de Bibliotheek, Herenstraat 29. Stadshistoricus Bert Blommers heeft een eigen website: www.blommers-kaetshaag.nl  

Arno voor de Poorte

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hondenpoep? Gemeente Culemborg vraagt om uw mening Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Stadsspeld voor Rudy Span: vrijwilliger bij Hospice Nocturne Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Ronald Schouten Nieuws 19 uur geleden
• Verdediger Stan de Heer van Focus'07 in actie.
Talent én plezier bij Spring Tournament bij Focus'07 Sport 23 uur geleden
• Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan.
Onvergetelijke Kookclub opent deuren in Tiel Nieuws gisteren
Afbeelding
Jouw bijdrage voor Koningsdag in Culemborg in Het Kontakt Nieuws gisteren
Afbeelding
Vervelen? Niet tijdens de meivakantie! Nieuws 24 apr, 09:15
Afbeelding
De Fransche school organiseert vier avonden buitenbios Nieuws 24 apr, 07:00