Maria van Vlerken en Sandra Wormgoor, initiatiefnemers van het Talencafé.
Maria van Vlerken en Sandra Wormgoor, initiatiefnemers van het Talencafé. Foto: Aangeleverd

Talencafé in de foyer van Theater De Fransche School

Algemeen 677 keer gelezen

CULEMBORG • Sinds enkele maanden is de foyer van Theater De Fransche School podium voor internationale ontmoetingen. Op de eerste maandagvond van de maand vindt daar het Talencafé plaats, een plek om te netwerken door middel van taal. 

Kom je net in Culemborg wonen en wil je mensen ontmoeten, dan is dit ook ‘the place to be’, zeker als Nederlands niet je eerste taal is. Dit laagdrempelige initiatief wordt georganiseerd door twee bevlogen taaldocenten, Sandra Wormgoor en Maria van Vlerken. Tijd om ze te bevragen over hun ervaringen en verdere plannen.

Sandra Wormgoor geeft al bijna 10 jaar Nederlands als tweede taal aan mensen over de hele wereld. “Naast online wilde ik ook offline activiteiten organiseren voor de lokale cursisten die behoefte hebben om Nederlands te oefenen in een setting buiten de schoolbanken. Toen twee Griekse cursisten vroegen of ik een plek kende waar ze in de avonduren Nederlands konden oefenen, dacht ik, hier moet ik iets mee…”, vertelt ze. 

Ongeveer in die periode, in het voorjaar van 2019, ontmoette ze Maria van Vlerken en al snel kwamen ze overeen dat ze krachten wilden bundelen voor een nieuw initiatief: het Talencafé. Tegelijkertijd kwamen ze in contact met Ferran Bach in Tilburg die het ‘Taalrondje’ organiseert, wat inspireerde. Het plan is snel gemaakt, het Talencafé in Culemborg moest een plek zijn buiten de schoolsetting, het moest een brede doelgroep dienen en mensen inspireren om diverse talen te spreken en nieuwe mensen te ontmoeten.

Kleurrijke samenstelling

Dankzij de bijdrage van het Culemborgse initiatiefloket zijn de eerste cafés in 2020 georganiseerd in het toenmalige café Vollin. Het werd meteen een succes. Voor het coronatijdperk kwamen gemiddeld 25 bezoekers per avond naar het café in kleurrijke samenstelling van herkomst: stadsbewoners uit Nederland, Syrië, Spanje, Griekenland, Zuid-Afrika, Brazilië, Cambodja, Haïti, Mexico. Men vond elkaar door gesprekken te voeren in diverse talen. 

“Je hebt natuurlijk je moedertaal en als je een taal wilt leren, heb je ook een doeltaal. Daarom gebruiken we naamkaartjes met moeder- en doeltaal erop. Zo kon een Nederlandse vrouw Spaans oefenen met een native speaker en kon een Syrische man zijn Nederlands verfijnen met een Nederlander. Voor de rest laten we de avond zo veel mogelijk vanzelf ontstaan. Elke avond starten we met een ijsbreker op basis van een thema, zodat iedereen ziet wie met welke taal meedoet. Binnenkort komen er leuke thema’s aan, zoals ongeschreven regels en blunders in de nieuwe taal.”, vertelt Maria. 

Helaas heeft de coronasluiting maandenlang voor een dipje gezorgd, maar gelukkig kon het Talencafé een doorstart maken in De Fransche School, waar vele extra mogelijkheden liggen voor internationale verbindingen. 

Sandra: “Geweldig dat we samen met het theater dit plan door kunnen ontwikkelen tot iets groters. Zo denken we programma’s te organiseren met films, literatuur en muziek. We werken aan een uitbreiding van het café richting TalenTheater waarbij we ook programma’s willen maken voor de hele familie. Mogelijkheden genoeg! En: het theater biedt korting aan onze bezoekers voor internationale films. Fijne kruisbestuiving.”

Het Talencafé is open op de eerste maandag van de maand tussen 19.30 uur en 22.30 uur aan de Havendijk 1. Entree is 3 euro inclusief een drankje. Inmiddels zijn er ca. 20 talen vertegenwoordigd in het netwerk en per avond zijn er gemiddeld vijf talen aanwezig om actief te oefenen. Meer informatie www.theaterdefranscheschool.nl en https://www.taaltutor.nl/en/blog/language-cafes-in-culemborg.



Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
1.865 pakken koffie voor de Voedselbank Rivierenland Nieuws 15 uur geleden
• Lynn Kools heeft onlangs haar nieuwe single 'Warmth' uitgebracht.
Lynn Kools: 'Ziggo Dome is mijn grote droom' Nieuws 27 mrt, 15:00
• De nieuwe Golf kon je kopen bij autobedrijf van Zanten in Geldermalsen.
Populaire gezinswagen: 50 jaar Volkswagen Golf Nieuws 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Elf jonge mediatoren op de Koningin Julianaschool Nieuws 27 mrt, 10:00
• De uitvalsbasis van de Dierenambulance in Culemborg.
Dierenambulance voert gedragscode in na ongewenst gedrag op de werkvloer, (voormalig) vrijwilligers teleurgesteld Nieuws 27 mrt, 09:10
Druk bezig met de onderschildering.
Vernieuwing van muurschildering aan de Westersingel Nieuws 26 mrt, 15:00
• Sandra Wormgoor (l), Maria van Vlerken en Miranda van der Klaauw (r).
Wereld komt samen in het Talencafé van Culemborg Nieuws 26 mrt, 12:00
Afbeelding
CREATURE: jonge mensen lopen voor het klimaat, in navolging van Franciscus van Assisi Nieuws 26 mrt, 10:39