De lijstrekker van de Partij voor de Dieren in Culemborg, Myra van der Velde.
De lijstrekker van de Partij voor de Dieren in Culemborg, Myra van der Velde. Foto: Arno voor de Poorte

Partij voor de Dieren in Culemborg is er klaar voor

Algemeen Culemborg Kiest 537 keer gelezen

CULEMBORG • De Partij voor de Dieren doet in Culemborg voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Myra van der Velde (34) is de lijsttrekker. “Wij hopen in Culemborg meer bewustzijn te creëren over dierenwelzijn.”

Myra heeft Taal- en Cultuurstudies gestudeerd met hoofdrichting Politieke Geschiedenis en Internationale Betrekkingen, met een minor in Journalistiek. “Ik werk zelfstandig als communicatieadviseur en werk parttime bij de provinciale staten Gelderland voor de PvdD Statenfractie, waar ik ook de communicatie verzorg.” Wat de lijsttrekker wil bereiken is een diervriendelijker Culemborg dat actief aan de slag gaat met de biodiversiteitscrisis en de klimaatcrisis. “Dat kan niet zolang de gemeente verantwoordelijk is voor beleid dat ervoor zorgt dat dieren het er hier heel bekaaid van af brengen, en slechts vage klimaatdoelen heeft voor 2040. Ik denk dat de politiek het beste middel is om mijn idealen in mijn directe omgeving te verwezenlijken. En ik vind de democratie een groot goed, dus ik doe daar graag op deze manier aan mee. Maar wel met een activistisch tintje natuurlijk.”

Zorgen
Myra maakt zich verder al heel lang ontzettend zorgen over hoe wij met elkaar omgaan, de ongelijkheid, hoe we met onze aarde omgaan, met onze leefomgeving, met de dieren. Ze heeft van dichtbij gezien hoe we met dieren in de bio-industrie omgaan en het horen van angstschreeuwen van dieren die pijn hebben en die weten dat ze dood zullen gaan.

“Geloof me: dat gaat dwars door je ziel. Dan wil je niet meer aan de zijlijn staan en niks doen want dat is geen optie meer. Daarnaast, ik heb geen kinderwens en dat is mede omdat ik me zorgen maak over onze ecologische voetafdruk, maar ook omdat ik oprecht niet weet of we over 10/20 jaar nog wel een leefbare aarde hebben, nog een mooi plekje hier in Culemborg hebben, omdat ik zie hoe we met dieren omgaan, met de natuur, hoe we de consumptiemaatschappij voor alles plaatsen en alleen maar aan onszelf denken. En ik wil graag meewerken aan een beweging die probeert om mensen anders naar ons leven te kijken, om meer balans te zoeken, want uiteindelijk is dat beter voor de dieren, voor het milieu, voor onze gezondheid en voor de generatie na ons.” 

De verse lijsttrekker komt zeker niet uit een politiek nest. Ze kan zich vaag herinneren dat haar vader een keer een gemeentelijk bord over een aangekondigde bomenkap heeft beklad met een activistische leus, maar daar hield het wel mee op. 

Bio-industrie
“Dit is voornamelijk op mijn pad gekomen doordat ik me zo’n zes jaar geleden ben gaan verdiepen in de bio-industrie en hoe we met dieren omgaan in Nederland en dan duurt het eigenlijk niet lang voordat je besluit dat je daar niet meer aan mee wilt doen.” Ze stopte eerst alleen met het eten en gebruiken van dierlijke producten en later heeft ze zich gemeld bij de Partij voor de Dieren als vrijwilliger om te helpen met het uitdelen van flyers voor de verkiezingen in 2018, want ze wilde dat de partij groot zou worden. “Dat is allemaal iets uit de hand gelopen,” lacht ze. Met de Partij voor de Dieren gokt ze op twee zetels op basis van hoe Culemborgers bij voorgaande verkiezingen hebben gestemd.

Met onze planeetbrede visie die kijkt naar de langetermijn overstijgen wij ‘linkse’ of ‘rechtse’ belangen.

Arno voor de Poorte

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Guitar Ray Nijenhuis
Blues in Gelderlandfabriek met Herbie Blues en Guitar Ray Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Voertuig te water aan de Lange Aventuurseweg in Culemborg 112 21 uur geleden
• Rayan Dahri ontwijkt een tackle tegen Hertha.
Focus'07 vervalt in herhaling en laat tegen Hertha weer kostbare punten liggen Sport 22 apr, 05:58
Afbeelding
Personenauto rijdt tegen boom aan op de Rommersteeg in Culemborg 112 20 apr, 15:20
• De Gang van Zaken speelde zich in Geldermalsen overtuigend naar de finale.
Wie wint Parel van de Betuwe 2024? Nieuws 19 apr, 17:38
Afbeelding
Open dag nieuwe pand Hospice Nocturne Overig 19 apr, 17:27
KEC meets Dance
Kunst Educatie Culemborg treedt op met Dance Art Studio Nieuws 19 apr, 12:00
• Yassin DagDag.(PvdA)
Steun voor amendement PvdA: Kwetsbare mensen worden ontzien tijdens bezuinigingen Nieuws 19 apr, 07:27