Links voorzitter Rob Valkonet en Rechts secretaris Roy Abma van Tennisvereniging Ter Weijde.
Links voorzitter Rob Valkonet en Rechts secretaris Roy Abma van Tennisvereniging Ter Weijde. Foto: Arno voor de Poorte

Eén tennisbaan voor twee padelbanen

Sport 913 keer gelezen

CULEMBORG • Om de opkomst van de sport padel de ruimte te geven verzet Tennisvereniging Ter Weijde deels de bakens. Het bestuur heeft besloten om één tennisbaan in te wisselen voor twee padelbanen. Voorzitter Rob Valkonet: “We geven hiermee gestalte aan twee ambities. Ten eerste willen we T.V. Ter Weijde hiermee een boost geven. Ten tweede zorgen de padelbanen voor de aanwas van nieuwe leden. Daarmee maken we de club ook toekomstbestendig.”

Samen met secretaris Roy Abma licht Rob de plannen voor hun club toe. Rob was in in zijn carrière werkzaam voor een Amerikaanse onderneming als channel manager. Roy heeft zijn loopbaan afgesloten als projectleider in de software. Beiden branden nog van de gezonde ambities. Vandaar dat ze de vereniging door deze fase heen willen loodsen. Rob vertelt dat er naast het inwisselen van een tennisbaan tegen twee padelbanen nog één aspect belangrijk is. “Dit project valt binnen het grotere proces van ‘t privatiseren van ons tennispark. Er komt een opstalovereenkomst met de gemeente. En ons terrein wordt iets groter. Buurman Statina, de atletiekvereniging, heeft daarvoor een reep grond afgestaan. Daar zijn we heel dankbaar voor.” Met al het regelwerk zijn de beide heren een groot deel van de week druk. Rob schat in dat hij er ‘ruim een halve baan’ aan tijd in stopt. Roy beaamt dit. “Dat betekent ook veel nadenken over de aanpak van het geheel. We hebben een topteam dat de bouw en de marketing heel goed oppakt. Dat is een goeie groep mensen met veel drive. Iedereen gaat ervoor, maar Rob blijft het aanspreekpunt. Het bewonderenswaardig hoeveel mentale energie hij erin steekt.” Een padelbaan is ruim een halve tennisbaan. Die ruimte creëert T.V. Ter Weijde door veld 1 te laten sneuvelen. “Daar komen de twee padelbanen,” zegt Rob. “De eerder genoemde ruimte van onze buren en een verlegging van het toegangspad zorgen ervoor dat we op die plek de inbreiding kunnen laten doen. De twee nieuwe padelbanen komen ‘dwars’ op de oude baan te liggen. Daar willen we op termijn ook een zitje creëren om bezoekers van het spel te kunnen laten genieten.” 

Investeringen

De investering die met het aanleggen van de twee nieuwe padelbanen gemoeid zijn, vragen om enige nuancering vinden de voorzitter en de secretaris. Rob legt uit dat ze het tennispark overnemen van de gemeente. “We hebben gekeken naar de kwaliteit van het park. Dat resulteerde in de toekenning van een bijdrage van € 30.000,- voor een opknapbeurt van de paden, de stallingen en andere delen van het park.” Roy vult aan dat de gemeente Culemborg daarnaast € 50.000,- bijdraagt aan de infrastructuur. “Daarbij moet je denken aan het verleggen van de weg. De twee padelbanen kosten bij elkaar 150.000,-. De club sluit hiervoor een hypothecaire geldlening af. De gemeente verzorgt een garantstelling van 50% van dat bedrag. De Stichting Waarborgfonds Sport staat garant voor de andere helft.” Rob benadrukt de positieve sfeer waarin de gesprekken met de gemeente hebben plaatsgevonden. “Onze relatie met de gemeente Culemborg is tijdens deze ontwikkelingen uitstekend geweest. Daar zijn we heel blij mee. Dit liep al jaren en toch hebben we het op de juiste manier op- en doorgepakt. Wethouder Stolwijk heeft echt zijn nek voor ons uitgestoken me veel resultaat in een relatief korte periode.”

Trend

Het plaatsen van de nieuwe padelbanen past in de landelijke ontwikkelingen op dit vlak zegt Roy. “Veel verenigingen doen dit. De vergrijzing slaat toe. Van de 450 leden zijn er bij ons zo’n 150 boven de zestig jaar. Daar anticiperen we op.” Het leuke aan padel is volgens de beide verenigingsmannen de laagdrempeligheid. Rob denkt dat iedereen dit kan. “Het is geen technische, maar eerder een tactische sport. En het is minder blessuregevoelig, want je loopt minder naar opzij. Het is ergens nog socialer dan tennis, omdat je altijd een ‘dubbel’ speelt. Onze padelbanen staan ook open voor het padellidmaatschap van leden van andere verenigingen.”  

Arno voor de Poorte

Arno voor de Poorte

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hospice Nocturne voorzitter Frits Ton neemt na tien jaar afscheid Nieuws 17 apr, 15:00
• Archieffoto Minke Wijkmans.
Minke Wijkmans overleden: "Duurzaamheid zat haar in het bloed" Nieuws 17 apr, 12:00
• De deelnemende onderneemsters.
Naar hartenlust shoppen tijdens Ladies Night Culemborg Nieuws 17 apr, 11:00
• Arjan Pothuizen is de oprichter van Stichting Onderzoeksbureau Old Cold Cases Culemborg.
Arjan Pothuizen heeft een passie voor onopgeloste moorden Nieuws 17 apr, 07:00
• Overhandiging Groene Krokodil op de atletiekbaan van Statina, met v.l.n.r. Marco van Zandwijk, Bert van Oostrum en wethouder Mischa Peters.
CDA-enquête: 'Eén op de drie sportclubs loopt tegen de grenzen van hun kunnen aan.' Sport 16 apr, 22:59
Afbeelding
Botsing tussen twee auto's op de Erasmusweg/Rolweg in Culemborg 112 16 apr, 21:15
Afbeelding
Culemborgse Volksdansgroep Oriënt danst voor vijftigste keer voor Japanse toeristen Nieuws 16 apr, 20:18
Afbeelding
Ovenbrand in pand aan de Culemborgse Lange Havendijk 112 16 apr, 20:06