Foto: Aangeleverd

Oproep aan de gemeenschap: help het zorginfarct te stoppen!

  •   keer gelezen

REGIO • “Ons hart klopt voor de zorg, maar dit hart heeft dringend zuurstof en vers bloed nodig om deze winter nog te kunnen blijven kloppen. Een zorginfarct dreigt niet, we zitten er al midden in. En het enige wat we kunnen doen is iedereen oproepen te helpen om het zorginfarct te stoppen.”


Deze oproep doen artsen, verpleegkundigen en het bestuur van Ziekenhuis Rivierenland aan de gemeenschap in regio Rivierenland. En dat doen ze óók voor alle zorgpartners in het rivierengebied: de rek is er uit! In het kort komt het hier op neer: ruim 1,5 jaar Covid zorg heeft zijn sporen achtergelaten. 

De Covid zorg blijft en de zorg voor patiënten met Covid is veel zwaarder, onder andere door de extra beschermingsmaatregelen die nodig zijn. Tegelijkertijd zijn de wachtlijsten toegenomen en proberen we zoveel mogelijk patiënten te helpen. Mensen die al lang moeten wachten op bijvoorbeeld een heupoperatie. Geen levensbedreigende zorg, maar wel zorg voor mensen die echt hinder ondervinden van hun klachten. Daarnaast is ook de toestroom van acute zorg hoger en hebben we te maken met een enorme toename van verloskundige zorg. Daarin zijn we niet de enige regio en proberen we ook voor regio’s die overlopen patiënten op te vangen. De rek is er echt uit bij onze zorgmedewerkers. Artsen, verpleegkundigen, eigenlijk alle zorgmedewerkers zijn moe. Omdat er nauwelijks ruimte is voor herstel, zien we het ziekteverzuim toenemen. Dit betekent nog meer druk op de overblijvende medewerkers. Terwijl het daarnaast moeilijk is om vacatures op te vullen. We zien nu onze grote angst rap dichterbij komen: weer een toename van het aantal besmettingen en ook het aantal opnamen van patiënten met Covid. Terwijl ook het griepseizoen voor de deur staat. Alles wat we kunnen doen om dit te voorkomen moeten we nu doen. Vandaar ook deze oproep, noem het een noodkreet aan de gemeenschap in regio Rivierenland: laat je alsjeblieft vaccineren! 

Dringende oproep Artsen, verpleegkundigen en het bestuur van Ziekenhuis Rivierenland zijn eensgezind over de vrijheid tot vaccineren. “We dwingen niemand, maar als je twijfelt om welke reden dan ook, ga dan alsjeblieft in gesprek met je huisarts, met je behandelend arts in het ziekenhuis, met de imam/pastoor/dominee of een ander vertrouwenspersoon.’’ Een vierde golf kunnen we niet aan. Dat kan betekenen dat we de kwaliteit van zorg niet meer kunnen leveren die we wel willen leveren aan onze patiënten. We weten dat er nog steeds mensen zijn die denken dat zij er niet zo ziek van worden, omdat ze gezond leven of nog jong en sportief zijn. Toch zien wij vrijwel uitsluitend niet-gevaccineerden op onze IC terecht komen, daaronder ook jonge mensen.

Namens alle andere patiënten die zorg nodig hebben en al onze medewerkers die met hart voor de zorg elke dag weer klaar staan voor de samenleving: U kunt ons helpen, laat je alsjeblieft vaccineren. Marc Hendriks en Wendy Bosboom, Raad van Bestuur Stephan Levering en Titus Bruggink, Bestuur Medische Staf Monique Teeffelen en Cora van Haren, Bestuur Verpleegkundig Stafbestuur.

Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten