Foto: Aangeleverd

Nachtelijke wandelingen met een kunstenaar

  •   keer gelezen

CULEMBORG • Momenteel bevindt beeldend kunstenaar Koen Moonen (afgestudeerd in Fine Art, HKU) zich in de LekArt-Artist in Residence (Air)op Werk aan het Spoel.


Moonen werkt in de disciplines tekenen, fotografie en grafiek en combineert deze technieken. Zijn werken laten een karakter zien van verstoring, verdraaiing en verbreking. Moonen wil op deze manier de huidige relatie tussen mens en natuur weergeven. Een relatie die verstoord is geraakt door al het onnatuurlijke en kunstmatige in onze samenleving en over de jaren heen steeds meer afbreekt. 

Zijn werken stralen een balans uit tussen kalmte, onheil, verwoesting en rust die enkel in de natuur terug te vinden is. Sinds kleins af aan heeft Koen Moonen een grote fascinatie voor de natuur en haar omgeving ontwikkeld. In een zoektocht naar rust en stilte groeide dit tot nachtelijke wandeltochten door de natuur. Door zichzelf te onttrekken van allerlei kunstmatige prikkels staat Moonen voor zijn gevoel dichter tot de natuur en zichzelf. 

’s Nachts wanneer de wereld slaapt, is Koen in zijn element. Na het zien van de landschappen die de omgeving van Werk aan het Spoel te bieden heeft, besloot Koen om een onderzoek te starten naar hoe de inwoners van Culemborg hun natuur en omgeving beleven. Op basis van de vastgelegde documentatie maakt hij kunstwerken die in een boek gebundeld gaan worden. Sinds begin oktober heeft hij bijna dagelijks een wandeling gemaakt met voor hem onbekende Culemborgers uit verschillende disciplines, waaronder ook wethouder Joost Reus. Met hem wandelde Koen in het gebied van de Redichemse Waard. “Juist tegen schemering is door de lichtval, de natuur op z’n mooist”.

Moonen nodigt alle inwoners van Culemborg uit om langs te komen bij zijn LekArt Artist in Residence op Werk aan het Spoel om een wandeling met hem te maken. Mail hem voor een afspraak: kmoonen91@gmail.com. In het weekend van 30 en 31 oktober houdt Koen Moonen een expositie van zijn (wandel)belevingen als LekArt-Air kunstenaar op Werk aan het Spoel.


Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten