Het zonnedak en laadplein aan de Jan Wolkershof is een project van Vrijstad Energie waaraan 122 leden deelnemen.
Het zonnedak en laadplein aan de Jan Wolkershof is een project van Vrijstad Energie waaraan 122 leden deelnemen. (Foto: Vrijstad Energie)

Vrijstad Energie komt binnen op 55 in Duurzame 100 van Trouw

  •   keer gelezen

CULEMBORG • Dagblad Trouw lanceert ieder jaar de Duurzame 100. Coöperatie Vrijstad Energie komt dit jaar binnen op plaats 55 van deze ranglijst van duurzame doeners en denkers in Nederland. De energiecoöperatie wordt geprijsd vanwege het zonnedak en laadplein voor e-auto’s aan de Jan Wolkershof.


“Niet zomaar een energiecoöperatie, maar een die al voorzien is van een laadplein met zonnedak met 760 panelen. Het is Coöperatie Vrijstad Energie in Culemborg gelukt”, schrijft Trouw. Het plein heeft geleid tot de aanschaf van meer elektrische (deel)auto’s. Projectleider Arjen Schamhart: “Juist de combinatie van zonnedak en laadplein maakte dit project haalbaar. Met nieuwe software en eigen opslag kan de capaciteit van het plein straks nog duurzamer gebruikt worden, met minder druk op het stroomnet.”

Nieuwe projecten

Erica de Winter (voorzitter Vrijstad Energie): “Wij zijn trots op deze plek in de Duurzame 100! Met nieuwe projecten blijven we ons inzetten voor energiebesparing en duurzaam opwekken. Zo helpt project Minder op de meter woningeigenaren met advies voor energiebesparing in huis, waarbij we werken op straatniveau. En ons nieuwste zonneproject is kanshebber voor de Duurzame 100 van 2022. Dat wordt het eerste project in Nederland met rechtopstaande zonnepanelen. Zo kunnen boeren hun grond blijven gebruiken terwijl er óók duurzame energie opgewekt wordt.“

Vrijstad Energie is een coöperatie voor en door Culemborgers. Heb je belangstelling om lid te worden of als vrijwilliger een bijdrage te leveren? Mail naar info@vrijstadenergie.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten