<p>E&eacute;n van de deelnemers: de Nederlandse jazzpianist en componist Mike del Ferro achter Het Weeshuis.</p>

Eén van de deelnemers: de Nederlandse jazzpianist en componist Mike del Ferro achter Het Weeshuis.

(Foto: Arno voor de Poorte)

Afwisseling bij Piano Buiten Festival

  •   keer gelezen

CULEMBORG • De afslag op de A2 naar Culemborg is opvallend rustig aan het begin van de middag. De toeleidingswegen naar het centrum van ‘t stadje aan de Lek vertonen zondagsrust. Op de parkeerplaats langs de dijk zijn zowaar een paar plekken beschikbaar. Dat geeft te denken over het aantal bezoekers dat deze middag de moeite neemt om naar dit festival toe te komen. 


Vanaf de Ramstoren klateren kraakheldere pianoklanken door de stad. Eén van de deelnemers aan het festival, Otto Dethmers, geeft daar wat van zijn improvisaties ten beste. Hij heeft bijna alle stoelen gevuld. Als dat bij de rest van de deelnemers ook het geval is, dan zit het wel goed in Culemborg met dit muziekfestival. 

Ellen Verhagen

Ellen Verhagen, artistiek leider en programmeur, is een gepassioneerde amateur-pianiste en de initiatiefneemster van het Piano Buiten Festival. Zij is hier zeven jaar geleden mee begonnen. “Dat deden we toen onder de naam ‘Pianowandeling’,” vertelt ze. “Dat is inmiddels uitgegroeid tot dit Piano Buiten Festival.” Ze heeft net een zware operatie achter de rug en is vooral ‘heel dankbaar’ dat ze haar eigen festival kan bijwonen. “Gisteren was ik voor het eerst weer op. Mijn dochter heeft vanuit Australië de PR gedaan voor dit festival. Ik ben sowieso trots op ons hele team mensen met wie we dit neerzetten. Mijn motto voor dit festijn is: het plezier dat ik met piano mag beleven delen met velen.” Dit is een afgeleide van haar levensvisie. “Als je ergens plezier aan beleeft. Deel het. Dat werkt inspirerend op mensen. Zelfs wethouder Reus is opnieuw piano gaan spelen.” 

Sonate van Haydn

Ondertussen speelt de achtjarige Akari Bastiaens in de Kasteeltuin op een betoverende manier een sonate van Haydn. Ook bij haar zijn de stoeltjes goed bezet. Dat verdient ze volgens deskundigen, omdat ze dit grote talent zien als een witte raaf. Het mooie weer draagt daar zeker aan bij. Dat beaamt Ton van der Voort, comitélid van het festival. “We hebben het getroffen. Ook met de club vrijwilligers die dit mogelijk maakt. We hebben een geweldig team, waarbinnen iedereen elkaar haarfijn aanvoelt. We beginnen vaak met 400 bezoekers. Daar haken meestal spontaan zo’n 200 mensen bij aan.” Dat is ook de lezing die zussen Ans (53) uit Oss en Ine (55) uit Utrecht geven. Ans zegt dat ze vandaag tussen hun woonplaatsen in hebben afgesproken. “We hebben een stadswandeling gemaakt. Eigenlijk wisten we niks van het festival, maar we zijn er wel even bij aangehaakt.” Ine vindt het ‘heel mooi’ dat de pianoklanken door het stadje dwarrelen. “Dit geeft een heel bijzonder sfeer. Ik kom hier vaker op de fiets vanuit Utrecht. Iedere keer weer leuk.” 

Mike del Ferro

Vriendinnen Margreet uit Dieren en Margreet uit Zeist komen bewust voor het pianofestival. Ze hebben een paar optredens gezien. “Vooral de jeugd doet het erg goed hier,” vinden ze gezamenlijk. “We hebben ook genoten van Mike del Ferro. Maar soms vloog hij wat uit de bocht.” De Dierense vindt het leuk dat het zo laagdrempelig is. “Ik vind dit een heel gastvrij gebaar. Het historische centrum draagt ook heel veel bij aan de beleving.”  

Aan het einde van de middag spelen Johanneke van Kempen en Lisanne bij de Ramstoren een geslaagde uitvoering van ‘Strong’ van London Grammar. De sfeer zit er goed in, ondanks dat ze in deze opstelling een beetje moeten wennen aan elkaar. Daar maken ze ook een humoristische verontschuldiging voor. 

Waar ze minder aan kunnen wennen is het geluid van knallende motoruitlaten. Die verstoren de breekbare ambiance. Dit evenement verdient dranghekken en meer rust.

Zondag 12 september was de binnenstad van Culemborg het decor van het Piano Buiten Festival. Op zeven locaties speelden van 13.00 tot 17.00 uur diverse pianisten. Van jong tot oud en van The Beatles tot Saint-Saëns.

Arno voor de Poorte

Arno voor de Poorte
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten