Foto: Aangeleverd

Workshop Kunst kijken in De Saalamander

  •   keer gelezen

CULEMBORG • In het kader van Wereld Alzheimer Dag verzorgt Ageeth de Waal eenmalig de workshop “Kunst Kijken – een stimulans voor het brein” voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden. 


De bijeenkomst wordt gehouden in multifunctioneel wijkcentrum De Saalamander in Culemborg op woensdag 22 september van 10.30 – 12.00 uur. Inloop vanaf 10.00 uur.  

Verrassen

 Ageeth de Waal is docent in de zorg en tevens werkzaam in de thuiszorg. Een bijzondere combinatie? “Voor mij niet, ik vind het belangrijk om als docent in contact te zijn met mensen. Dat kan ik in het onderwijs en dat kan in de zorg.”  

In haar werk als docent maakt ze geregeld gebruik van de methode Visual Thinking Strategy (VTS). “Het is een methode die het vermogen te observeren en analytisch te denken  stimuleert, door samen een foto of schilderij te bekijken en te bespreken aan de hand van een aantal basisvragen. Het mooie van de methode is dat je het niet fout kunt doen. Je ziet immers wat je ziet. En je hebt geen kennis nodig van kunst maar dit mag wel. De methode is geschikt voor iedereen.”   

Voor deze workshop stelt Ageeth de Waal geen leerdoelen. “Nee, mijn enige doel is mensen met (beginnende) dementie en hun mantelzorgers en andere belangstellenden een leuke en inspirerende ochtend te bezorgen,” benadrukt ze, “het is gewoon ontzettend leuk om samen naar een schilderij of foto te kijken en te ontdekken welke associaties of herinneringen zo’n beeld oproept. De deelnemers zullen verrast worden door de leuke gesprekken die daaruit ontstaan.” 

Wereld Alzheimer Dag  

Wereldwijd neemt het aantal mensen met dementie snel toe. De komende twintig jaar zal het aantal verdubbelen. Dementie heeft een grote impact, zowel op het persoonlijk leven als op de samenleving. Daarom heeft de Wereldgezondheidsorganisatie al in 1994 besloten 21 september uit te roepen tot jaarlijkse Wereld Alzheimer Dag (WAD). Het doel is op een vaste dag in het jaar beleidsmakers extra te attenderen op de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Ook in Rivierenland wordt op en rond Wereld Alzheimer Dag een aantal activiteiten georganiseerd om dementie onder de aandacht te brengen.   

Deelnemen  

Deelnemen aan deze verrassende workshop “Kunst Kijken – een stimulans voor het brein” is kosteloos. Het aantal plaatsen is beperkt, tijdig aanmelden is raadzaam. Aanmelden kan via tine.reinders@alzheimervrijwilligers.nl. Voor meer informatie over Visual Thinking Strategy, zie https://www.vtsnederland.org.

Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten