Foto: Aangeleverd

‘Ecologisch beheer Volencampen laten financieren door omwonenden’

  •   keer gelezen

CULEMBORG • VVD Culemborg benadrukt dat het agrarisch beheer van stadsweiland De Volencampen ruim binnen de wettelijke regels gebeurt. Willen omwonenden iets anders, dan zullen ze zelf met ideeën én geld moeten komen.


Dat zegt raadslid Kees de Raad namens de liberalen. Hij was eind augustus aanwezig bij een bijeenkomst op het weiland waarbij bewoners van de omliggende dreven, andere Culemborgse politieke partijen en maatschappelijke organisaties als de Natuur- en Vogelwacht en Vlinderstichting aanwezig waren om met elkaar van gedachten te wisselen. 

Extensief beheer

De Volencampen is al langer een discussiepunt in Culemborg. Volgens De Raad, in zijn werkzame leven bestuurder bij LTO en het waterschap, heeft iedereen in het Lekstadje wel een mening over het weiland aan de oostkant van het centrum. Het stuk grond van twaalf hectare wordt door de familie De Leeuw jaarlijks voor 10.000 euro gepacht van de Rijksvastgoeddienst. 

En dit gaat allemaal volgens de regels, herhaalt De Raad: “De pachter maait het gras hooguit twee à drie keer per jaar, buiten het broedseizoen om. Bovendien gebruikt hij hooguit een kwart van de toegestane hoeveelheid mest. Dan heb je het over extensief beheer.” De kunstmest wordt aangebracht met een spuit, geeft hij ook aan. “Een precieze werkwijze die verspreiding op andere plekken, bijvoorbeeld in de sloot, voorkomt.”

Gesprek met landschapsarchitect

Toch willen een kleine honderd omwonenden dat de pacht anders wordt georganiseerd. Volgens een deel van hen zou er in De Volencampen geen bloem meer groeien. Mede om deze reden komt er binnenkort een gesprek tussen omwonenden, de pachter én de Culemborgse landschapsarchitect Ada Wille. De Raad juicht deze ontwikkeling toe. 

“Ik begrijp dat omwonenden bijvoorbeeld kruiden willen inzaaien of een bloemenrand zouden willen. Maar dan moeten ze wel de pachtsom of een deel ervan overnemen. Ze moeten er daarnaast rekening mee houden dat de jaarlijkse kosten richting de 15.000 euro gaan. De grasopbrengst wordt namelijk snel vijftig procent minder.”

Aanbesteding

De Volencampen wordt met ingang van 2022 voor een nieuwe periode van zes jaar verpacht. De openbare inschrijving van de aanbestedingsprocedure sluit op 1 november.

Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten