Expositie Outside the Box aan muur Gelderlandfabriek.
Expositie Outside the Box aan muur Gelderlandfabriek. Foto: Jord Visser

Poëziekunst siert muur Gelderlandfabriek

Algemeen 35 keer gelezen

Een fraaie expositie siert de buitenmuur van de Gelderlandfabriek in Culemborg. Outside the Box, met collagegedichten van Jehudi van Dijk, laat zien dat het coronatijdperk beslist ook waardevolle ervaringen oplevert.

De titel is niet voor niets gekozen, zegt initiatiefnemer Thiadmer van Galen. Hij is theatervormgever en sinds 2008 verbonden aan de Gelderlandfabriek. En hij maakte de omlijstingen waarin de gedichten worden gepresenteerd.

Beelddenker

“Ik ben een beelddenker, voor mij is bezig zijn met tekst echt ‘outside the box.’ Normaal zou ik meewerken aan theatervoorstellingen, maar dat zit er nu niet in. Dus ben ik aangehaakt bij wat beeldend kunstenaar Kassandra Wolda binnen in de fabriek heeft gedaan. Ze heeft er een aantal gedichten van Jehudi opgehangen. Mensen reageren daar goed op. Dat zette mij aan het denken: dit slaat aan, wat kun je nu nog wel doen? Dat is wandelen. En daar hebben wij een goede straat voor, er komen altijd mensen langs de fabriek. Dus doen we iets aan de buitenmuur, en dat kan ik faciliteren door frames te maken. Kassandra heeft een aantal gedichten geselecteerd, en daarmee ben ik aan de slag gegaan.”

Collagetechniek

De gedichten van Jehudi van Dijk zijn ‘coronagedichten van deze tijd’, omschrijft Van Galen. ,,Deze expositie laat buiten een beetje zien van wat wij in deze tijd binnen in de fabriek doen. Tot voor kort kon niemand programmeren, ook niet in onze zaal waar het normaal gonst van de activiteiten.’’ Van Dijk bedient zich van collagetechniek. Hij knipt en plakt, tot zijn boodschap af is. Op een van de panelen staat een QR-code. Daarmee kunnen mensen die kunst en cultuur willen ondersteunen een bijdrage overmaken. In de fabriekswinkel is een boek van Jehudi van Dijk te koop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: 12.8 miljoen euro Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur FNV elke donderdagavond Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Focus07 Jo14-1 kampioen derde divisie Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe elektrische Peugeot Partner voor de Flat-Express Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Workshops bij KWC voor leerlingen groep 8 over tweetalig onderwijs Algemeen 1 dec, 12:45
Afbeelding
‘A Culemborg Carol’ in de St-Barbarakerk Cultuur 1 dec, 12:10
Afbeelding
PvdA wil duidelijkheid over sluiten loket voor aanvragen energietoeslag Algemeen 1 dec, 11:25
Afbeelding
Culemborg zoekt nieuwe stadsdichter Algemeen 1 dec, 10:30