Logo culemborgsecourant.nl

Weer diensten in synagoge

Vanaf juni worden er weer een dienst gehouden in de synagoge aan de Jodenkerkstraat door de Progressief Joodse Gemeente Midden Nederland (PJG MN).

Culemborg - Na bijna 75 jaar komt er met de PJG MN weer een joodse gemeente in Culemborg, die haar diensten in het prachtige gebouw gaat vieren. Met de komst van de PJG MN zal het gebouw niet meer beschreven behoeven te worden met ‘voormalige synagoge’.

De Nederlands Gereformeerde Kerk Culemborg, eigenaar van het gebouw, heeft het gebouw al jaren in gebruik, en stelt het nu ook beschikbaar voor het gebruik voor joodse diensten door de PJG MN.

De tekst langs de boog om de ingang zal daarmee ook feitelijk nog meer inhoud gegeven worden, want er staat: ‘Want mijn huis zal een gebedshuis genoemd worden voor alle volken.’ (Jesaja 56:7)

De PJG MN is in 2020 opgericht en zal een keer per maand in de synagoge in Culemborg haar diensten houden. Bij de feestelijke openingsdienst waren ook de burgemeester van Culemborg en een vertegenwoordiging van de Nederlands Gereformeerde Kerk Culemborg aanwezig.

De Progressief Joodse Gemeente Midden Nederland heeft tot doel het voorzien in de godsdienstige en sociale behoeften van haar leden overeenkomstig de beginselen van het progressief-religieuze jodendom zoals deze in de ‘World Union for Progressive Judaism’ worden beleefd. Hiervoor organiseert de gemeente op gezette tijden diensten, sociaal-culturele activiteiten, zoals lezingen, en onderwijs voor leden en hun kinderen.

Geïnteresseerden die meer informatie willen, bijvoorbeeld over lidmaatschap, kunnen zich wenden tot het secretariaat van de PJG MN.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de gemeente: p.e.middleton@ziggo.nl (secretaris) tel. 030-2200657.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden