Logo culemborgsecourant.nl


<p>Elisabeth Weeshuis Museum</p>

Elisabeth Weeshuis Museum

(Foto: Lilian van Rooij )

Genoeg voor een heel weeshuis!

Vanaf 30 juni 2021 opent het Elisabeth Weeshuis Museum een themajaar over eten: Genoeg voor een heel weeshuis! Maar wat is genoeg? Voor de weeskinderen van het Elisabeth Weeshuis in Culemborg was dat brood, boter, bier (!) en bonen. 

Culemborg - Kinderen van nu hebben een heel ander eetpatroon. Wat vinden zij genoeg? Met die vraag kunnen ze een heel jaar in en rond het museum aan de slag.

Genoeg?

Brood, boter, bier en bonen. Niet altijd lekker, maar wel heel voedzaam. De weeskinderen maakten het nog zelf ook. In een grote moestuin kweekten ze hun eigen groenten, er werd brood gebakken en bier gebrouwen. Onder gezang dopten de weesmeisjes stapels bonen. Het kweken, verwerken en bereiden van eten besloeg een groot deel van het dagelijkse leven van de weesouders, de keukenmeid en de weeskinderen. De uitdaging was voldoende voedsel te produceren, genoeg voor een heel weeshuis.

Nu liggen er gemiddeld 15.000 voedingsproducten in de supermarkten. Veel producten lijken niet meer op het eten van de weeskinderen. Er worden granen geïmporteerd, bonen ingeblikt, conserveermiddelen toegevoegd en dat alles wordt aantrekkelijk verpakt. Wij eten gevarieerd en lekker en er zijn ontelbaar veel keuzes. Er is meer dan genoeg. We gooien zelfs voedsel weg.

Tijdens het themajaar Genoeg voor een heel weeshuis! leren kinderen en hun (groot)ouders spelenderwijs kritisch na te denken over de herkomst van voeding, de verschillen in voedselproductie toen en nu en leren zij keuzes maken. Want is er niet een beetje teveel? Wat vind jij genoeg?

Genoeg te doen!

In en om het Elisabeth Weeshuis Museum zijn er een jaar lang leuke, leerzame en lekkere activiteiten voor jong en oud met onder meer:

Help Kaat de keukenmeid bij haar werk.

Speel in de weeshuistuin het levensgrote moestuin spel Genoeg!

Verzamel op zolder genoeg eten voor de weeskinderen. Wat vind jij genoeg?

Kom tijdens Kids proef! seizoensgroenten proeven in de moestuin.

Kortom, genoeg te doen! Kijk op weeshuismuseum.nl voor meer informatie over het themajaar en de openingstijden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden