Logo culemborgsecourant.nl

Ingezonden brief: Verandering van energiebron - reactie

“Geachte redactie van de Culemborgse Courant,

Met zijn brief “Verandering van energiebron” (CC, 16 juni; https://www.culemborgsecourant.nl/nieuws/algemeen/1070547/verandering-van-energiebron) geeft de heer Reijnen een mooi en begrijpelijk inzicht in de mogelijkheden van elektriciteit in de overgang van fossiele naar schone energie.

Het probleem dat hij signaleert (”Elektrische energie is lastig op te slaan”) is echter inmiddels geen probleem meer. Er bestaan zóveel manieren om elektrische energie op te slaan, dat je er keuzestress van krijgt. Kijk maar:

-- elektrisch: in accu’s/batterijen of condensatoren; -- chemisch: door waterstof of ammoniak te maken; -- zwaartekracht: in water of gewichten die bij het omlaag gaan een dynamo aandrijven; -- warmte: in gesmolten glas of gesmolten zout; -- beweging: in een vliegwiel; -- in druklucht; -- in ijzerpoeder. En deze lijst is niet eens compleet.

Diverse van deze opties verliezen weer langzaam hun energie (accu’s, warmte, vliegwiel), maar andere vormen kunnen energie verliesvrij opslaan (waterstof, ammoniak, zwaartekracht, ijzerpoeder), dus de beste oplossing is waarschijnlijk een combinatie van meerdere opties, zoals een goedkope en een verliesvrije.

Wat mij dus heel erg verbaast, is dat de drie windmolens die nu in Culemborg staan géén opslagcapaciteit hebben en er dus schone energie verloren gaat als er meer stroom wordt opgewekt dan er op dat moment wordt afgenomen. Schone energie weggooien, dat doe je toch niet?

Maar wat me nog veel meer verbaast, is dat de nieuwe windmolens waar nu over nagedacht wordt, óók niet van opslag voorzien zijn. Uit de vergaderingen van de Werkgroep Culemborg Energieneutraal weet dat Vrijstad Energie in 2017 nog zó tegen opslag gekant was dat men er niet eens over wilde nadenken, maar nu men voor deze windmolens samenwerkt met Eneco zou je toch verwachten dat Eneco zegt: “Opslag hoort er toch echt bij hoor”.

Wat mij betreft is de discussie over deze nieuwe windmolens heel erg simpel: zonder opslag moet de politiek er niet eens over willen nadenken.

Met vriendelijke groeten, Martin van Raay Culemborg”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden