Logo culemborgsecourant.nl


leerlingen fietsen hun verkeersexamen
leerlingen fietsen hun verkeersexamen (Foto: J. Jansen)

Zomers verkeersexamen

Culemborg - Op vrijdag 4 juni deden 268 leerlingen van Culemborgse basisscholen hun praktisch verkeersexamen. Het weer was fantastisch en de leerlingen hadden er zin in. De 24 enthousiaste juryleden op de controleposten hadden zich goed voorbereid om de leerlingen te kunnen beoordelen.
Wethouder Joost Reus liet met luid getoeter de eerste leerling om 8.30 uur vertrekken. Daarna om de dertig seconden een leerling. Er werd stevig gefietst over de route vol met situaties die representatief zijn voor de dagelijkse werkelijkheid. Toen alle uitslagen binnen waren bleek dat alle leerlingen geslaagd waren. Een geweldig resultaat.

Natuurlijk werden er ook fouten gemaakt. De meest gemaakte fout was ‘geen richting aangeven’ (77%). Nogal wat leerlingen hadden moeite met ‘voorrang verlenen’ en de ovonde is voor veel leerlingen ingewikkeld. Veel fouten werden dan ook daar gemaakt.

De Fietsersbond Culemborg merkte dat bij de scholen een zeer groot enthousiasme bestaat om aan het praktisch verkeersexamen deel te nemen. De fiets is immers het primaire vervoersmiddel binnen de bebouwde kom en om naar school te gaan. De verkeersregels kennen en toepassen is van groot belang.
Het fietsgebruik neemt sterk toe en zit in een onstuimige groeifase. De Fietsersbond verwacht dat het verkeersplan van de gemeente Culemborg er voor zorgt dat Culemborg binnen enkele jaren een voor iedereen veilige fietsstad is.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden