Logo culemborgsecourant.nl

Aanpak eikenprocessierups: samenwerking gemeenten en Avri

De eikenprocessierups zorgt de laatste jaren voor overlast. Om dit in 2021 te voorkomen zet Avri in op preventieve bestrijding van de rups in Buren, Neder-Betuwe, Tiel en West Betuwe. 

Regio - Elke gemeente maakt binnen zijn gebied eigen keuzes als het gaat om het bestrijden van de eikenprocessierups. Dit jaar wordt begonnen met het preventief bestrijden op 14 mei. 

Waarom moeten we de eikenprocessierups bestrijden?

De rupsen kunnen vanaf half mei tot eind juli voor overlast zorgen. De bomen hebben er weinig last van. Maar voor een mens kan aanraking met de brandharen van de rups leiden tot (heftige) jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of luchtwegen of andere allergische reacties. Daarom willen gemeenten een plaag proberen te voorkomen. Dit doen zij in samenwerking met Avri.

Voorzorgsmaatregelen met preventief spuiten

De maatregelen die we nemen richten zich op de (gemeentelijke) eikenbomen. Als de bomen voor circa 50% in blad staan, wordt een deel van de eikenbomen preventief bespoten met een biologisch middel. De rupsen gaan dood wanneer ze de behandelde bladeren eten.

Het middel wordt op de bomen verneveld. Dat kan overdag, maar ook in de avonduren of zelfs ’s nachts gebeuren, want voor het maximale effect zijn de weersomstandigheden en daarmee het juiste moment van spuiten heel belangrijk. Het middel is niet schadelijk voor de mens.

Wie doet wat?

Gemeente West Betuwe laat alle gemeentelijke eikenbomen preventief bespuiten.

Gemeente Neder-Betuwe bespuit alle gemeentelijk eikenbomen buiten de kom

Gemeente Buren spuit alleen op hotspotlocaties waar in de voorgaande jaren de meeste nesten zijn aangetroffen.

Gemeente Tiel gaat alleen op bedrijvenpark Medel de gemeentelijke eiken bespuiten.

Op de kaart op avri.nl/eprkaart is te zien waar er precies wordt gespoten.

Nestkastjes en bloemrijk gras

Ook zetten de gemeenten de natuur in bij de bestrijding van de eikenprocessierups. In de eikenbomen of in de buurt van de eikenbomen zijn nestkastjes opgehangen voor mezen. Deze vogeltjes zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en eten een deel van de rupsen op. Ook hoog en bloemrijk gras onder de eiken helpt bij het stimuleren van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. In het bloemrijke gras leven veel insecten. Verschillende insecten eten de eieren van de eikenprocessierups op of leggen hun eitjes in de rupsen waardoor zij dood gaan.

De gemeente Tiel heeft veel bloemrijke bermen langs de grote toegangs- en rondwegen. In de eiken in deze bermen worden veel minder nesten aangetroffen.

De gemeenten Buren en Neder-Betuwe zorgen voor meer insectvriendelijke bermen door deze in het voorjaar niet (meer) te maaien. Uitzichthoeken worden wel regelmatig gemaaid in verband met de verkeersveiligheid. Ook de andere gemeenten experimenteren met meer biodiversiteit in de bermen.

Wegzuigen van nesten

Alle voorzorgsmaatregelen moeten er voor zorgen dat een grote plaag wordt voorkomen. Toch kunnen er in de maanden mei, juni en juli nog plaatselijk eikenprocessierupsen en nesten opduiken. Daarom houden medewerkers van Avri een oogje in het zeil, zodat aanwezige nesten alsnog weggezogen kunnen worden. De gemeenten Buren, Neder-Betuwe, Tiel en West Betuwe werken hierbij samen met Avri. In de gemeente West Betuwe verwijdert Avri alleen nesten die gemeld worden door inwoners. De andere drie gemeenten hebben ook gekozen voor één of twee inventarisatierondes door Avri. Avri laat de nesten verwijderen door gespecialiseerde bedrijven.

Overlast melden?

Ziet u eikenprocessierupsen op gemeentelijke bomen? Dan kunt u dat melden via de Avri-app of via de meldlijn van uw gemeente.

Hebt u eikenbomen in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Het beste is om contact op te nemen met een boomverzorgings- of ongediertebestrijdingsbedrijf.

Hebt u last van de brandharen? Raadpleeg dan uw huisarts.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden