Logo culemborgsecourant.nl


<p>Bestuursadviseur Mara Francken (links) en secretaris Henri Holster (rechts). (Foto: Fleur van Eeuwijk).</p>

Bestuursadviseur Mara Francken (links) en secretaris Henri Holster (rechts). (Foto: Fleur van Eeuwijk).

(Foto: )

De aanjagers van het voedselsysteem

Bijdragen aan een wereld waarin we geen voedsel verspillen en de schoonheid van natuur en landschap weer herstellen. Zo luidt de belangrijkste missie van De Fruitmotor. Door samen te werken met fruittelers, de samenleving en andere bedrijven willen zij onze omgeving mooier maken. Sinds kort zijn ze gevestigd in Culemborg. ‘’Het is mooi om te zien dat de mensen zich hier bezig houden met duurzaamheid.’’

door Fleur van Eeuwijk

Culemborg – Eén van de oprichters van De Fruitmotor is secretaris Henri Holster. Samen met hem werken er nog negen anderen bij het bedrijf. Om de biodiversiteit te herstellen pakken ze drie verschillende aspecten aan. ‘’Daarin kijken we naar de economie, de ecologie en het sociale landschap. Een groot doel van ons is om dat vanuit een totale systeembenadering te bekijken, anders in te vullen en te verduurzamen.’’

De wilde bijen

Een belangrijk punt in de biodiversiteit is het bestand van de wilde bijen. ‘’Door bloemenvelden aan te leggen in de boomgaarden kun je de hoeveelheid wilde bijen herstellen.’’ Deze kennis deelt De Fruitmotor met tot nu toe vier fruittelers. ‘’Eerst telden we gemiddeld negen soorten wilde bijen, inmiddels zijn dat er achttien. Ook hebben we al 45 duizend vierkante meter aan bloemvelden ingezaaid. Dit zijn hele mooie resultaten!’’

Kennis overbrengen is belangrijk. ‘’We laten de kennis en kunde van mensen een rol spelen in de transitie naar een duurzamer Rivierenland. Zo werken we met diverse partijen, de gemeente en Culemborgers aan het herstel van biodiversiteit. Daarnaast werken we aan regionale vermeerdering van zaaizaad voor wilde bloemen en helpen we fruittelers natuurinclusiever te worden. Wij voelen ons de aanjagers van het voedselsysteem.’’

De Krenkelaar

Fruittelers houden altijd zo’n 10% van hun oogst over die niet goed is voor de verkoop. ‘’Wij gaan die verspilling tegen en kopen deze appels of zachtfruit op van onze telers.’’ Het Betuws fruit wordt naar het Betuws Wijndomein in Erichem gestuurd, die er een cider van maken. Zowel met en zonder alcohol. ‘’Deze cider noemen wij ‘De Krenkelaar’ wat een appel met een plekje of een vlekje betekent.’’ De Krenkelaar is op verschillende plekken in Culemborg te koop zoals onder andere bij De Witte Schuur en de Fransche School. ‘’En het mooie is dat van elke kilo fruit dat we verwerken, 20% aan waarde wordt gestopt in het Biodiversiteitsfonds.’’

Vestiging in Culemborg

De plek op de Parallelweg West is een schot in de roos. ‘’Er zitten hier allemaal bedrijven die ook iets doen met reststromen en van fruit eerlijke producten maken. We hebben de ruimte om samen te werken en in de toekomst een productie- en belevingsplek te ontwikkelen. Het bottelen van de ciders gebeurt nu in Duitsland, in het kader van duurzaamheid zou het mooi zijn als het hier kan. Het is ook mooi te zien dat de Culemborgers zich bezig houden met duurzaamheid!’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden