Logo culemborgsecourant.nl


Foto:

Genieten

Het is genieten tegen beter weten in. Ik ben al een paar keer langs de terrassen op de markt gelopen, proberend een glimp op te vangen van de menukaart. Hoe duur zijn de nacho’s hier? Hebben ze ook Texels bier? Sinds ik hier woon heb ik nog niet op een terras kunnen zitten. De paar mensen op de terrassen proberen hun mondhoeken omhoog gekruld te houden en maken foto’s met filters erop zodat niemand ziet onder welke omstandigheden de foto genomen is. Zaterdag moet mijn terrasdag worden, er komt een vriendin uit Amsterdam en die ga ik eens even laten zien hoe ontzettend tof en stads Culemborg is.
Als ik de weerapp op mijn telefoon start blijf ik hetzelfde beeld zien. Regen, regen, regen. Hoosbuien met af en toe een regenboog als heel plots het zonlicht doorbreekt. Het is alsof de weergoden ons iets duidelijk proberen te maken; doe het nog maar even niet. Want terwijl de regen gestaag druppelt op de parasols van de terrassen, druppelen de patiënten ook nog steeds binnen in het ziekenhuis. Zeker, er is een afname zichtbaar. Zeker, de cijfers gaan de goede kant op. Dat probeer ik mezelf in te printen. Maar tegelijkertijd weet ik: we zijn er nog niet.

Dit virus doet rare dingen met mensen. Het lijkt soms alsof we vergeten dat wijzelf de overdragers van dit virus zijn. We zijn de maatregelen zat en willen graag de schuld van de hoge cijfers bij de regering leggen, niet bij de bevolking zelf.

Ik ben niet de enige die worstelt met die tegenstrijdigheid. Ik sport samen met een klein groepje buiten en één van die mensen werkt op de corona-afdeling. Zij vertelde, tijdens het gewichten onhandig boven ons hoofd duwen, dat ze het nog nooit zo druk had gehad, dat mensen in de rij stonden soms om opgenomen te worden. Een paar minuten later was ze aan het vertellen hoe zeer ze zich verheugde op dit weekend, dan ging ze een broodje eten met een vriendin op het terras. Tegenstrijdig maar o zo begrijpelijk. Ik heb zin in een terras, ook al is het tegen beter weten in.

Column Ursel Braaksma

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden