Logo culemborgsecourant.nl


Foto:

Culemborgers zetten zich in voor Haïti

Culemborg - Prachtige feestelijke slingers van handgemaakte gehaakte vlaggetjes van katoen, dat is wat Tonnie Latour en Vena Nieuwelink uit Culemborg verkopen. En de opbrengst daarvan gaat naar mensen op Haïti die zeker in deze tijd wel wat extra steun kunnen gebruiken. Tonnie en Vena zetten zich belangeloos in voor de Culemborgse stichting Passie voor Haïti. Zij kennen elkaar dankzij een ander Culemborgs initiatief namelijk de Jobgroups waaraan Vena een aantal jaren terug deelnam met Tonnie als haar coach.

Wil je een feestelijke slinger voor jezelf? Of wil je een origineel cadeau om weg te geven en daarmee iemand anders blij? maken? Voor een verjaardag, kraamcadeau of stijlvolle decoratie? Dan kun je een persoonlijke slinger samenstellen in een zelfgekozen combinatie. Je mag de kleuren en lengte zelf bepalen. Tonnie maakt de slinger dan exclusief voor jou, met garen van katoen. Het katoen komt uit opgekochte restpartijen of is gedoneerd. En de maker doet dit uit liefde om iets bij te kunnen dragen aan het project. Vanaf € 15 kan je er al een bestellen. Inclusief een mooie kadoverpakking. Het hele aankoopbedrag van de slingers gaat via de stichting naar Haïti.

Vena is ambassadrice van Stichting Passie voor Haïti die zij samen met haar man in 2014 heeft opgericht. Ze is opgegroeid in Polduc op het Haïtiaanse platteland en weet uit eigen ervaring wat er werkelijk nodig is. Passie voor Haïti zet zich in voor de maatschappelijk, sociale en economische ontwikkeling van het platteland van Haïti. Hierbij richt zij zich met name op de dorpen Polduc en Chantal in de regio van Les Cayes in het zuiden van Haïti. Stichting Passie voor Haïti ondersteunt kleinschalige projecten in het land door de bewoners te helpen zichzelf te ontwikkelen en een zelfstandig leven te leiden. De stichting biedt de bewoners bijvoorbeeld middelen om zelf hun huizen te verstevigen. En met steun van de stichting kunnen vrouwen een opleiding volgen om uiteindelijk in eigen onderhoud te voorzien. De steun wordt via betrouwbare contacten rechtstreeks geregeld.

In 2010 werd Haïti getroffen door een grote aardbeving waarbij meer dan honderdduizend dodelijke slachtoffers vielen. Vena is in oktober 2010 samen met haar man en dochter naar Haïti gegaan om het land met eigen ogen te kunnen zien. Het was verschrikkelijk om te zien wat de aardbeving voor verwoesting had aangericht. Tegelijkertijd bracht het ook nieuwe positieve energie. Terug in Nederland werd die energie omgezet in een project voor gratis onderwijs, dat met financiële ondersteuning van de Gemeente Culemborg werd opgezet. In 2014 is de werkgroep officieel omgezet in een stichting. Het schoolproject is na vier jaar gestopt en de kinderen zijn overgegaan naar een gratis school van de Haïtiaanse overheid.

Passie voor Haïti heeft momenteel een project om de huizen van Polduc te verstevigen en te voorzien van nieuwe muren en daken. Haïti is vanwege haar ligging in de Caribische zee meerdere keren door een orkaan getroffen. Denk aan orkaan Matthew die in 2016 een spoor van vernieling trok over Zuid Haïti. De huizen van de armste bewoners van Polduc zijn hier niet tegen bestand, en de mensen hebben geen geld om het huis op te knappen. Passie voor Haïti betaalt de kosten van nieuwe muren en orkaanbestendige daken. Zo zijn de bewoners verzekerd van een veilige woonplek. En wat is er belangijker dan een eigen veilige plek die je thuis kunt noemen.

Onderwijs is een belangrijk onderdeel van het werk van Passie voor Haïti. De stichting stimuleert jongeren om een vakopleiding te volgen en betaalt dan voor schoolgeld en examens. Zo heeft laatst Nina haar diploma voor naaister behaald dankzij ondersteuning van de stichting. Zonder financiële steun zou zij geen uitzicht hebben op studie of werk. De werkloosheid is erg hoog op Haïti en door goed onderwijs krijgen de jongeren kans om zelf in hun levensonderhoud te voorzien. Om geld in te zamelen voor deze projecten verkoopt Vena regelmatig heerlijke wraps en Haïtiaanse soep.

Wil je een slinger bestellen? Of heb je katoengaren liggen dat je wilt doneren? Neem dan contact op met Tonnie Latour, via tlatour@hetnet.nl. Voor meer informatie over de stichting en de projecten neem een kijkje op de website www.passievoorhaiti.nl of op Facebook- Passievoorhaiti. Hier wordt ook aangekondigd als Vena weer overheerlijke wraps of Haïtiaanse soep verkoopt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden