Logo culemborgsecourant.nl


<p>Khaled Akkari is nog meer net in Nederland en runt nu al zijn eigen bedrijf.&nbsp;</p>

Khaled Akkari is nog meer net in Nederland en runt nu al zijn eigen bedrijf. 

(Foto: )

‘Inmiddels heb ik vijf huizen gedaan’

Als je al in drie landen hebt gewoond, je met je gezin hebt moeten vluchten voor oorlogsgeweld en je berooid en zonder familie in Nederland aankomt, zou je toch denken dat iemand de pap zo onderhand wel op heeft. Khaled Akkari is daar met zijn veerkracht het tegendeel van. Hij arriveerde in 2016 als vluchteling in Culemborg en is hét voorbeeld van iemand die binnen no time is ingeburgerd.

Culemborg - Khaled Akkari woont met zijn echtgenote en vijf kinderen sinds 2016 in Voorkoop. Inmiddels wonen zijn ouders en zijn broer er op een steenworp afstand ook. Akkari en zijn gezin - toen nog met vier kinderen - werden door de Verenigde Naties linea recta vanuit Libanon naar Culemborg getransporteerd. Er begon voor hen voor de zoveelste keer een nieuw leven; nu in een vrij land! Inmiddels is hij met al zijn doorzettingsvermogen zover, dat hij als ZZP'er aan de slag is als tegelzetter. Alhoewel er veel verdriet en tegenslag is geweest is in zijn leven, lijkt hem dat ogenschijnlijk weinig te hebben gedaan. Integendeel: Nu heeft hij nog een eenmanszaak, maar dat moet groeien naar een bedrijf in de tegelzetbusiness, met drie of vier medewerkers. Zijn bedrijf bestaat sinds 2020 en maakt een gestage groei door. Als tegelzetter werkt hij waar hij kan. Vijf nieuwe woningen aan de Otto van Reesweg zijn in Culemborg inmiddels een feit.

Presidentieel paleis

De geboren Syriër heeft door oorlog, met zin gezin het land moeten verlaten. In Syrië was hij al tegelzetter. Tussen 1997 en 2000 woonde hij met zijn gezin in de Arabische Emiraten. Hij werkte in Dubai en Abu Dhabi aan prestigieuze projecten als het presidentieel paleis en leerde er kwaliteit te leveren met de duurste en mooiste materialen. Die kwaliteit is inmiddels zijn standaard geworden. Via tegelzetter werd hij in Dubai voorman en later opzichter. In 2008 richtte zijn eigen tegelzetbedrijf op en hield daarmee vijf medewerkers aan het werk. In 2010 sloeg (ook) in de Emiraten de crisis toe en daarom vertrok Akkari weer naar Syrië. Niet voor lang trouwens, want nog geen jaar later moest het gezin vanwege oorlogsgeweld, met compleet lege handen naar Libanon vluchten. Hij werd er weer tegelzetter en natuursteenverwerker en woonde er tot 2015. Het gezin Akkari werd door de UNHCR uitgekozen om naar Nederland te vertrekken.

Nieuwe toekomst

Eenmaal in Culemborg ontfermen Jos en Ria Emons zich vanuit Vluchtelingenwerk over het gezin. Zij hebben heel veel geregeld en georganiseerd om het Syrische gezin een goede start te geven. En dat hebben de Akkari's met beide handen aangegrepen. Het begin was niet gemakkelijk, maar het gezin heeft zijn draai goed gevonden. En dat, dankzij een aantal Culemborgers waar ze altijd op kunnen rekenen.

Evert Scheffer

'Mijn wens is een tegelzetbedrijf met drie medewerkers.'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden