Logo culemborgsecourant.nl


<p>Roland en Heleen van Gogh doen mee aan de sponsorloop voor het Ronald McDonald huis</p>

Roland en Heleen van Gogh doen mee aan de sponsorloop voor het Ronald McDonald huis

(Foto: Fleur van Eeuwijk)

‘Dichtbij je zieke kind kunnen zijn’

Als je kind ziek is, wil je als ouder niets liever dan dichtbij je kind zijn. Dankzij het Ronald McDonald huis is deze mogelijkheid er. Deze huizen staan bij academische ziekenhuizen waar de familie van een ziek kind kan logeren. Heleen en Roland van Gogh kwamen daar in 2018 terecht omdat hun pasgeboren dochter niet goed kon ademen. Om geld voor deze stichting op te halen doen ze op 26 en 27 juni mee met de sponsorloop ‘HomeRun’. ‘’Het is fantastisch dat dit soort huizen bestaan, daarom willen wij iets voor hen terug doen.’’

Culemborg – De 38-jarige Heleen en de 40-jarige Roland kwamen tijdens hun thuisbevalling in 2018 erachter dat hun pasgeboren dochter Milou niet goed kon ademen. Heleen: "We werden doorgestuurd naar het Wilhelmina KinderZiekenhuis (WKZ). Daar zagen ze dat er een gat in haar middenrif zat. Hierdoor waren de darmen tijdens de zwangerschap naar het longgebied verplaatst.’’ Milou werd overgebracht naar het Radboud UMC in Nijmegen. "Daar hebben ze een speciale hart-long machine. Die de beademing van een kind volledig kan overnemen, voor het geval dit nodig mocht zijn."

Ronald McDonald huis

De eerste dagen lag Milou erg kritiek. Daarom was het voor Heleen en Roland niet te doen om steeds heen en weer te reizen. Ronald: "We kwamen terecht in het Ronald McDonald huis. In eerste instantie kende we dat alleen maar van de McDonald's. Maar het bleek een geweldig huis, waar onze oudste dochter ook mee naar toe kon. Uiteindelijk hebben we daar twaalf weken gezeten."

Iedereen heeft een eigen kamer, er is een grote tuin met zitjes en een gezamenlijke keuken. Heleen: "Je leeft daar in een soort bubbel, dat is aan de ene kant heel fijn. Omdat je daardoor dichtbij je kind kunt zijn. Alleen je eigen leefomgeving valt daardoor wel helemaal stil." Dat er ook andere gezinnen woonden hebben Heleen en Roland als prettig ervaren. "Als je niks zegt is het ook prima. Iedereen die daar is weet dat je in een lastig pakket zit, daardoor begrijp je elkaar."

Er zijn veel vrijwilligers die in het huis rondlopen. Roland: "Je hoeft bijvoorbeeld de vaatwasser niet uit te ruimen. En je maakt zelf schoon, maar je hoeft niet de was te doen. Dat is zo fijn, daardoor kun je je volledig focussen op je kind."

Sponsorloop

Heleen en Roland zijn het Ronald McDonald huis dankbaar. Daarom kwam het idee om mee te doen aan de sponsorloop ‘HomeRun' om geld op te halen voor dit initiatief. Roland: "We willen iets terug doen voor de periode dat wij in dat huis hebben gezeten." Samen met familie en vrienden gaan de twee Culemborgers 240 kilometer afleggen. ‘'We wisselen de tien lopers en vier fietsers af." Opgeven is geen optie. Heleen: "Als ik het niet meer zie zitten denk ik aan Milou. Zij heeft ook volgehouden, dat gaan wij ook doen!"

Inmiddels heeft het team al ruim € 7200,-- opgehaald. Doneren kan via https://home-run.nl/doneer/team/2319

Fleur van Eeuwijk

Heleen: 'Je leeft daar in een soort bubbel'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden