Logo culemborgsecourant.nl

Toch kleurt Culemborg oranje

Een foto-expositie in de open luchtgesprekstafels voor ouderen, een kinderspeurtocht en, online, een lezing, talkshow en concert. Dat zijn de ingrediënten van Operatie Oranje, waarmee vanaf 23 april ruim een week wordt teruggeblikt op die bijzondere dag in 1991, toen de koninklijke familie Koninginnedag vierde in Culemborg.


Ook dit jaar geen gewone Koningsdag. Ondanks het ontbreken van de traditionele aubade, vrijmarkt en oranjefeesten hebben Culemborgers tóch iets om naar uit te kijken: Operatie Oranje, een project van de Gelderlandfabriek.


Tientallen foto’s

Coronaproofsamen met partners in de stad en aantrekkelijk voor een breed publiek, dat was de opdracht. Rode draad van het evenement is de fototentoonstelling. Van 23 april tot en met 2 mei zijn tientallen fotos te zien op de Markthet Chopinplein en het Koopmansgildeplein. De fotos zijop straat en in winkeletalages. Talloze momenten van het koninklijk bezoek op 30 april 1991, dat een kleine twee uur duurde, zijn vastgelegd. Veel Culemborgers waren er ter plekke getuige van.

 

Gesprekstafels en kinderspeurtocht

Ouderen krijgen speciale aandacht. In zorgcentra worden gesprekstafels gehouden, waar bewoners aan de hand van fotoervaringen uitwisselen. Voor kinderen van de basisschool is 1 en 2 mei een speurtocht langs de plaatsen in de binnenstad waar in 1995 de film Lanleve de Koningin is opgenomen.

Lezing, talkshow en concert

En dan de livestreams, te beginnen op 26 april als Jan Hoogendoorn namens Voet van Oudheusden vertelt over de historische band  sinds 1748! - tussen de Oranjes en Culemborg. Nog altijd is koning Willem Alexander graaf van Culemborg. Op 29 april wordt De Avond van Oranje uitgezonden, een enerverende talkshow waaraan wordt meegewerkt dooonder anderen oud-burgemeester Mieke Bloemendaal, uitgever Arnold Verschoor van de Culemborgse Courant, bestuurslid Theo van Sterkenburg van Culemborg en Oranje, stadsdichter Ria van Koppen, ras-Kuilenburgse Els van den Hooff en de huidige burgemeester Gerdo van Grootheest. Als finale is er 30 april een Oranjeconcert met meesterpianist Jeroen van Veen en saxofonist Tom Sanderman. Alle livestreams beginnen om 20 uur en zijn te zien via www.degelderlandfabriek.nl/operatie-oranje.

Informatie over alle programmaonderdelen vind je ook op www.degelderlandfabriek.nl/operatie-oranje

Operatie Oranje is een initiatief van de Gelderlandfabriek en wordt uitgevoerd samen met Culemborg en Oranje, theater De Fransche School, Voet van Oudheusden, ELKWelzijn, de Familiefabriek en De Vrijstad Drukker. Het evenement komt stand met steun van de gemeente Culemborg, Ondernemers Fonds Culemborg, CV Parijsch, Studio LEK en Cultuurfonds Culemborg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden