Logo culemborgsecourant.nl


<p>Bestuurslid Carina van de Beek: &#39;&#39;Ik ben bestuurslid geworden, omdat ik vind dat er echt wat moet gebeuren.&rdquo;</p>

Bestuurslid Carina van de Beek: ''Ik ben bestuurslid geworden, omdat ik vind dat er echt wat moet gebeuren.”

(Foto: )

‘Jongeren houden Gelders platteland leefbaar’

Zowel het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt (GAJK) als de Plattelandsjongeren Gelderland (PJG) zijn naarstig op zoek naar nieuwe bestuurders. Volgens bestuurslid Carina van de Beek moeten er nieuwe bestuursleden bij om de stem van jongeren goed te kunnen laten horen in de provincie.

Regio - „Op dit moment heeft het GAJK vijf bestuursleden en de PJG twee”, vertelt bestuurslid Carina van de Beek „Doordat we met zo weinig zijn trekt het bestuur van GAJK en PJG regelmatig met elkaar op, omdat het anders niet lukt. Voor GAJK hebben we twee extra bestuursleden nodig en voor PJG wel vier. Daarnaast zitten sommige bestuursleden al een aantal jaar, dus die willen hun taak ook wel een keer overdragen aan de nieuwe generatie.”

Zichtbaarheid

Carina is geboren en getogen op een melkveebedrijf Putten (GD), waar ze een paar dagen per week werkt. Daarnaast is ze vier dagen per week docent Dier- en Veehouderij aan de Aeres Hogeschool en lid van het dagelijks bestuur van de vereniging PJG (waar GAJK onder valt). „Ik zit nu sinds augustus in het dagelijks bestuur en ben er dus als laatste bijgekomen. Het is voor ons moeilijk om mensen warm te krijgen voor een bestuursfunctie omdat niet goed zichtbaar is wat het precies inhoudt. Daarbij helpt corona niet mee omdat we veel evenementen en leuke avonden hebben moeten cancelen.”

Als bestuurder van de GAJK of de PJG help je de regionale afdelingen met het organiseren van leuke dingen maar ben je ook gesprekspartner voor bijvoorbeeld de provincie. „We zijn bijvoorbeeld onderdeel van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland en praten mee over de leefbaarheid van het platteland. Dat zijn belangrijke gesprekken waarbij wij de stem van plattelandsjongeren en jonge boeren vertegenwoordigen. Zonder het bestuur is er niemand meer die voor die belangen opkomt.”

Er moet wat gebeuren

„Er speelt veel in de agrarische sector en er komen veel veranderingen aan. Juist nu hebben we daar mensen voor nodig die willen meedenken. We zijn nu eigenlijk met te weinig om alles goed te kunnen oppakken waardoor sommige dingen blijven liggen en dat is jammer”, constateert Van de Beek. Daarbij vindt ze dat je er zelf ook veel aan hebt om bestuurder te zijn. „Ik ben bestuurslid geworden omdat ik vind dat er echt wat moet gebeuren. Doordat ik in het bestuur zit heb ik een stoel gekregen en kan ik meedoen met belangrijke gesprekken. Dat biedt heel veel kansen, waardoor je impact kan hebben op het provinciale landbouwbeleid.”

Meer informatie over een bestuursfunctie is te verkrijgen bij de PJG/GAJK-bestuursondersteuner Lilian van Uhm. Dat kan telefonisch door te bellen naar 06-30188800 of te mailen naar

lilian.vanuhm@pjgelderland.nl

.
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden