Nieuwe versie Culemborgse Ommetjes
Logo culemborgsecourant.nl


Foto:

Nieuwe versie Culemborgse Ommetjes

De Culemborger Ommetjes zijn een groot succes: de eerste druk van 4.000 exemplaren vond zijn een weg naar duizenden op wandelingen beluste stadgenoten. Het dagelijkse lopen is immers een simpel genoegen dat niet door corona gehinderd worden. Wie kent eigenlijk de eigen stad? Twintig alternatieve rondjes voeren de vrijetijdsloper langs ongekende dreven, hoeken en gaten van buurten waar tot nu toe alleen maar lángs gereden werd. 

Culemborg - De eerste druk had ook gebreken. Waarom geen tocht door het uiterste westen? Culemborgse sporthelden, forteiland en historische grootheden kwamen er bekaaid van af. In de tweede herdruk is deze fout goed gemaakt. Thijs Spreen Brouwer is een gepassioneerde wandelaar die graag in gepaste wandelkleding met verrekijker onder weg is. Hij zette, op verzoek van De Roos van Culemborg, het afsluitende 21e ommetje uit in de Parijsche Velden, een nog vrijwel onbekende hoek van Culemborg. Voor de avontuurlijke wandelaar. De tweede druk kent nog een andere aanwinst: gedichten van René van Loenen met bijzonderheden die je kunt waarnemen tijdens de ommetjes. Welke Culemborger weet bv. dat de stad een openbaar urinoir met erfgoeddimensie rijk is? De dichter wel. Zo begint zijn gedicht over dit monumentje:

Wie als passant hier niets te zoeken heeft, loopt achteloos aan deze plek voorbij, aan dit uit baksteen opgetrokken bouwwerkje gelegen aan de Keestrasingel.

Andere gedichten gaan over de watertoren, de muurschilderingen van Graag Egbert en Miss Blanche, de HEMA, IJssalon LIC, de stadsuurwerkmaker enz. Een uniek boekje dus dat met deze tweede druk van 3.000 is gratis mee te nemen is bij Giels Smits Plus en boekhandel Tomey. De kosten? Er wordt vol vertrouwen gerekend op vrijwillige bijdragen van enthousiaste gebruikers. Of zoals ze bij de Roos van Culemborg zeggen: ‘de hoed’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden