Logo culemborgsecourant.nl


Foto:

Marktplaats

Vandaag was ik op zoek naar skeelers, maat 43. Op Marktplaats voerde ik ‘skeelers 43’ in en opende de derde advertentie die ik tegenkwam om de omschrijving te lezen. Dit stond er:

“Maat 43/44Ik verkoop dit omdat”

Wat is er gebeurd met verkoper ‘egbert’? Werd hij onwel tijdens het schrijven van zijn advertentietekst? Kwam zijn dochtertje ineens binnen met een enorme bloedneus? Waar was egbert met zijn hoofd?

Terug naar de zoekresultaten. Kort scrollen en dan een opvallend originele titel: “Te Koop Aangeboden”. Super. Waarom zou je ook zeggen dat je skeelers in de aanbieding hebt? Dit is toch veel spannender? Als mensen echt geïnteresseerd zijn, klikken ze maar. De verkoper heet, geheel in stijl, ’Ik’.

Ik overwoog verkoper ‘Ik’ een bericht te sturen. “Beste Ik, hoe gaat het met mij? Hierbij bied ik €10,50 voor jouw Te Koop.” Ik deed het toch maar niet. Weet jij veel, misschien is Ik wel een oud mensje. En misschien raakt Ik wel helemaal in de war als Ik zo’n bericht van mij krijgt.

Over in de war gesproken: onlangs verkocht ik zelf iets. Om precies te zijn bood ik aan “Storemax schuine kapclips en hangende schuifdeurbevestiging”. Ik wist ook niet wat het was, tot ik de zolder ging verbouwen. En er blijken er meer te zijn die het weten, want er kwamen zowaar biedingen op mijn advertentie waarbij ik overigens, en daar ben ik best trots op, exact het maximaal aantal karakters van een Marktplaats advertentie titel had gebruikt.

Kelly bood veertig euro voor mijn schuine kapclips. “Akkoord” schreef ik terug. Vervolgens stuurde ik haar een betaalverzoek en ging boodschappen doen. Toen ik terugkwam had ik drie berichten van haar ontvangen. Het eerste was ‘wanneer kun je het versturen’. Het tweede volgde twee minuten later met haar adres en het derde nog eens drie minuten daarna. Er stond: “Ik hoor het wel wanneer je weer tijd heb om te reageren ik ga niet zomaar betalen aan iemand die zonder enige verdere vragen een betalingsverzoek stuurt en daarna niet meer reageert”

Oei.

Ik schaam me om het te zeggen, maar het eerste wat ik dacht was “O my god, mijn sterren”. Dat komt dan weer zo: op Marktplaats kun je elkaar als koper en verkoper beoordelen, zoals een recensent een boek, een reisgids een hotel of, vooruit, in China een burger een burger. Ik bedoel maar. Is dat een perverse prikkel? Mwah. Mijn eerste neiging? Laat Kelly maar helemaal zitten, dan hebben we geen deal en kan ze me ook niet beoordelen. Blijft mijn 5-sterren status staan.

Gek he? Hier werken de sterren dus omgekeerd: als ik Kelly laat zitten, wat in feite lomp en laf is, is dat beter voor mijn sterrenstatus. Ik bedoel maar.

Dus heb ik me Kelly ingebeeld als iemand die misschien al vaker dingen heeft meegemaakt die een mens laten we zeggen wat minder vertrouwen in de ander geven. Ik heb haar geantwoord. En zij mij. De deal ging door. Het was ok. Ik hoop dat de schuine kapclips nu bij haar een paar goeie schuifdeuren omhooghouden en dat ze een hoop bergruimte erbij heeft onder haar schuine dak.

Ik heb haar maar niet beoordeeld. En zijn mij gelukkig ook niet.

door Arthur van Westerop

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden