Logo culemborgsecourant.nl


Zeven keer Nederlands kampioen, Europees kampioen, wereldkampioen en Mr. Universe bodybuilding. ''En allemaal zonder zooi'', zegt Gunther zelf.
Zeven keer Nederlands kampioen, Europees kampioen, wereldkampioen en Mr. Universe bodybuilding. ''En allemaal zonder zooi'', zegt Gunther zelf. (Foto: Evert Scheffer)

In deze tijd is het écht knokken

Sportschoolhouder Luciën Gunther komt uit een gezin van veertien kinderen. Toch kreeg hij van huisuit alle kansen, zag ze ook en bouwde een sportimperium op. Corona brengt hem zakelijk op het randje, maar de sporter gaat door. Voor de mensen om hem heen, het personeel en de leden.

CULEMBORG - Luciën Gunther, wie kent hem in Culemborg niet? 33 jaar geleden begon hij een sportschool in Beusichem, verhuisde later naar de bovenverdieping boven de HEMA in de Tollenstraat, breidde uit en liet het pand aan de Anth. van Diemenstraat bouwen waar nu de dierenkliniek is gevestigd. Zestien jaar geleden verhuisde hij de fitnessappatuur naar het pand Anth. van Diemenstraat 18B en breidde deze locatie uit tot een sport en gezondheidscentrum van 1800 vierkante meter. Zakelijk gezien ging het hem voor de wind. Hij was de eerste in Culemborg die een fitnessschool van grotere omvang realiseerde. Nu is hij één van de zakelijke slachtoffers van corona. De deur van zijn fitnessimperium zit dicht en blijft tot nader order dicht. Buiten kan er mondjesmaat worden getraind, maar dat is het dan ook helemaal.

Knokken

Luciën heeft altijd al een knokkersmentaliteit gehad en dat heeft hij -vorige week werd hij 70 jaar- nog steeds niet verloren. Via Siemens kwam hij in 1972 vanuit Suriname naar Nederland. Hij zou electrotechnische onderhoudswerkzaamheden gaan doen, maar het kwam er niet van. Het bedrijf liet hem in de steek. Hij deed de MTS, ging aan sport doen en kwam bij de Nederlandse Spoorwegen terecht. De bodybuildingsport ging hem in die tijd zo goed af, dat hij uiteindelijk de Gold Cup won. Hij zegde de NS vaarwel en kreeg van het bedrijf geld om 12 fitnessapparaten te kopen. Dat was de start van zijn huidige bedrijf. Gunther werd zeven keer Nederlands Kampioen, Europees en Wereldkampioen én werd uitgeroepen tot Mister Universe. Hij trainde destijds met mensen als Arnold Schwarzenegger. Hoewel er nog nooit een Nederlanders is geweest die in de bodybuilding-wereld zo ver is gekomen, heeft het het nooit financiële rijkdom opgeleverd. 'Ik heb het allemaal zelf gedaan en bereikt, op natuurlijke wijze en niet met middeltjes, poedertjes en pilletjes', zegt sportschoolhouder. 'En dan ben je minder interessant'. Het heeft hem echter nooit geraakt. Gunther is er altijd voor de mensen om hem heen; voor de leden die hem nu in deze zware tijd steunen met emailtjes, een telefoontje of een bezoekje. En voor zijn echtgenote die achter de schermen bij de sportschool enorm veel werk verzet en zijn kinderen. De altijd goedlachse en sympathieke voormalig bodybuilder leeft van het menselijk contact. ''Ik ben zoals ik ben. Ze zeggen dat ik een sfeertje meeneem als ik ergens kom''. Het is balanceren op de rand van de financiële afgrond die corona met zich meebracht, maar Gunther blijft positief.

Evert Scheffer

''Ik krijg veel steun van leden en mensen om me heen.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden