Logo culemborgsecourant.nl

Coronabestrijding duurt al een jaar

GGD Gelderland-Zuid heeft zich het afgelopen jaar, zeven dagen per week, ingezet voor de bestrijding van het coronavirus. Iedere dag wordt het bron- en contactonderzoek uitgevoerd en worden er honderden mensen getest en gevaccineerd. 

Regio - Ook is het call center van de GGD dagelijks van 8.00 tot 17.00 uur bereikbaar voor vragen van inwoners en professionals. Daarnaast wordt er gewerkt aan het uitbreiden van meer vaccinatielocaties en aan het scholen van nieuw personeel. De GGD staat in de startblokken om zodra er meer vaccin beschikbaar is flink op te kunnen schalen.

Verschillende doelgroepen en verschillende vaccins

Op dit moment vaccineert de GGD 80+ ouderen in Culemborg en Wijchen met het Pfizer vaccin. Ouderen die een uitnodiging ontvingen kunnen weer bellen voor een afspraak. Vorige week zaten Culemborg en Wijchen namelijk helemaal vol en was het niet mogelijk om een afspraak te maken. In Tiel vaccineert de GGD zorgpersoneel, dat een uitnodiging van hun werkgever heeft ontvangen, met het AstraZeneca vaccin.

Wie wanneer aan de beurt is, en welk vaccin krijgt, wordt landelijk bepaald. Meer informatie hierover staat op www.coronavaccinatie.nl. Bent u aan de beurt, dan ontvangt u vanzelf een uitnodiging. U hoeft dus zelf niets te doen.

Voldoende vaccinatielocaties en personeel: het wachten is op meer vaccin De GGD vaccineert op dit moment in Wijchen, Culemborg en Tiel. In Culemborg werd vanaf begin februari gevaccineerd vanaf de Bellweg 50. Er is enkele weken een nieuwe locatie ingericht aan de Bellweg 2. Hier wordt vanaf 7 maart gevaccineerd. In Malden is een vaccinatiepaviljoen opgebouwd dat tweede helft maart open gaat. Ook in Zaltbommel komt een vaccinatielocatie. De GGD heeft nu en straks ruim voldoende priklijnen en personeel om flink op te kunnen schalen. De beperking zit in het vaccin dat per dag beschikbaar is voor de regio. Sascha Kraus, teammanager bij de GGD: ‘We zijn er echt klaar voor. Soms horen we de ene dag dat er de andere dag meer vaccin beschikbaar is. Dan zetten we meteen extra priklijnen open en roepen we extra personeel op. Dat is soms een hele uitdaging maar we doen echt ons best om alle vaccins zo snel mogelijk weg te prikken. Gelukkig komt van alle gemaakte afspraken 99,8% van de mensen ook echt langs. We verspillen geen vaccins.’

Maatregelen volhouden is belangrijk

De coronacrisis duurt lang en ook de GGD merkt dat mensen er genoeg van hebben. Sascha Kraus: ‘We hebben in de regio, ondanks de lockdown, dagelijks nog rond de 150 besmettingen per dag. De GGD voert bij al deze mensen het bron- en contactonderzoek uit. We testen dagelijks ongeveer 1500 mensen. Met het vaccineren zetten we een belangrijke stap, maar we zijn er nog niet. Het is daarom belangrijk om de maatregelen zoals om het handen wassen, 1,5 meter afstand en testen bij klachten nog even vol te houden.’

Heeft u een vraag aan de GGD? Kijk op www.ggdgelderlandzuid.nl of bel het call center, dagelijks bereikbaar (ook in het weekend) van 8.00 tot 17.00 uur, via telefoonnummer 088 – 144 71 23.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden