Lopend vuur door regio
Logo culemborgsecourant.nl

Lopend vuur door regio

Op vrijdag 12 maart vanaf 12.00 uur gaat er een lopend vuur door Geldermalsen, Buurmalsen, Buren, Asch, Zoelmond, Beusichem naar Culemborg! Onder de noemer “Lopend Vuur” houden betogers een looptocht voor humaan migratiebeleid.

Regio - Het lopend vuur is onderdeel van een landelijke actie en gaat van 1 tot 17 maart dwars door Nederland. In ruim 40 plaatsen vinden er wakes en tochten plaats, die allemaal vlak voor de verkiezingen in Den Haag uitkomen. De demonstranten vragen aandacht voor de onmenselijke omstandigheden waarin gevluchte mensen moeten overleven in Europa: van Moria tot Calais en van Sarajevo tot Amsterdam.

Op 12 maart gaat de tocht van Geldermalsen naar Culemborg, waar in de avond een wake plaatsvindt.

Christine Sterrenburg, mede-coördinator van de looptocht vanuit Geldermalsen, vertelt waarom zij meedoet:

“Ik vind het onacceptabel om te zien onder welke omstandigheden de vluchtelingen ‘opgevangen’ worden in de kampen. De situatie daar is zo slecht dat zelfmoord regelmatig voorkomt! Onze politiek luistert slecht of niet naar de vele mensen en gemeenten die oproepen om een eerlijk deel van deze vluchtelingen in Nederland op te vangen. Ze hebben het beloofd en er is draagvlak, nu alleen nog de politieke wil.”

De landelijke actie wordt georganiseerd door Vluchtelingencomité Groningen en MiGreat. Doel is om het destructieve migratiebeleid van de afgelopen jaren op de kaart te zetten en om in verkiezingstijd mensen te informeren over de gevolgen van hun stem; hun stem heeft invloed op de leefomstandigheden van vluchtelingen. De komende regering kan zo zien dat er draagvlak is voor menselijk migratiebeleid. Roos (MiGreat) is een van de landelijke initiatiefnemers en legt uit waarom:

“Na jaren gewerkt te hebben aan de Europese grenzen, kan ik alleen maar zeggen dat mensen er slechter aan toe zijn dan ooit. Het geweld van grenspolitie, de verwaarlozing in de kampen, de mensen die dakloos aan hun lot over worden gelaten: dit beleid maakt mensenlevens kapot. Het moet anders. De komende regering moet werk maken van humane opvang en veilige vluchtroutes.”

Praktische informatie

In verband met covid-19 moet de organisatie weten hoeveel mensen er aanwezig zijn bij de tocht. Na afloop zullen er een verslag en video’s gedeeld worden via de sociale media’s. Houd afstand en neem een mondkapje mee. Steun ons met #lopendvuur op je sociale media.

Contactinformatie:

Facebook evenement Lopend Vuur Geldermalsen

Mail: lopendvuurtjegeldermalsen@gmail.com Meld je hier aan als je mee wilt lopen.

Algemene info landelijk: migreat.org/lopendvuur

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden