Binnenpret: ‘geslaagde samenwerking’
Logo culemborgsecourant.nl


<p>Acteur Nasrdin Dchar, bekend van Mocro Mafia maar ook zijn eigen theatervoorstellingen, neemt ruim de tijd om tijdens Binnenpret met leerlingen te praten. (foto: Jasper Geelen)</p>

Acteur Nasrdin Dchar, bekend van Mocro Mafia maar ook zijn eigen theatervoorstellingen, neemt ruim de tijd om tijdens Binnenpret met leerlingen te praten. (foto: Jasper Geelen)

(Foto: )

Binnenpret: ‘geslaagde samenwerking’

Een primeur voor het Rivierengebied en wie weet ver daarbuiten. Vrijdag konden duizenden scholieren deelnemen aan Binnenpret, het online festival dat de Culemborgse middelbare scholen Lek en Linge en KWC speciaal voor hen op touw had gezet. 

Regio - “Geweldig dat dit gebeurt en bijzonder dat zo’n groot evenement in slechts enkele weken van de grond is getild,” zegt burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg. Hij heeft net, als onderdeel van het festival, er een online gesprek op zitten. Samen met wethouders Sascha Baggerman (Culemborg) en Govert van Bezooijen (West Betuwe) én scholieren behandelde hij de ‘leefachterstand’ bij jongeren. Het was Van Grootheest die vorige maand aanklopte bij Carel Konings en Joke Hengefeld, respectievelijk directeur-bestuurder van Lek en Linge en KWC, om te peilen hoe het met de leerlingen ging en wat er eventueel gedaan kon worden. Zo gaf hij in feite de aanzet tot wat uitgroeide tot een festival dat zijn weerga niet kent.

Persconferentie

Vanaf de aftrap, via een hilarische persconferentie, kon de festivalbezoeker ‘zappen’ tussen liefst vijf livestreams die tegelijk werden uitgezonden. In de Gelderlandfabriek was vanuit de zaal muziek van onder andere singer-songwriters Bertolf en Hannah Mae en, uit Culemborg, ukuleletalent Lynn Kools. Verderop in het gebouw werd een serie gesprekken gevoerd. Psycholoog Steven Pont ging in op opgroeien, journalist Guus Valk behandelde ‘deep fake’ en het slotstuk van de avond was voor acteur/theatermaker Nasrdin Dchar die, vanuit huis, ruim de tijd nam om met jongeren van gedachten te wisselen over tal van thema’s. Ondertussen presenteerde cabaretier Andries Tunru vanuit theater De Fransche School een programma met comedy, literatuur en film om zelf af te sluiten met zijn vermaarde improvisatie-rap. Bij de Lingeborgh in Geldermalsen mochten de leerlingen hun skills demonstreren op het gebied van onder meer bakken en knikkerbaan bouwen. Ook konden ze het opnemen tegen E-sporter Bryan Hessing in een online FIFA-toernooi. Voor wie zich wilde onderdompelen in muziek, kon zappen naar DS party- en eventcenter waar dj’s een non-stop danceparty hielden. Bij elk van de podia was volop interactie tussen de bezoekers via de chatfunctie.

Binnenpret is een initiatief van de scholen Lek en Linge/de Lingeborgh en KWC, met medewerking van gemeentes Culemborg en West Betuwe. Doel was om de naar schatting 6000 scholieren uit het Rivierengebied die momenteel een lastige tijd doormaken, een leuke activiteit te bieden en een mogelijkheid te geven de banden met elkaar en de school aan te halen. Leerlingen hadden een nadrukkelijk inbreng in de programmering.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden