Logo culemborgsecourant.nl


Foto:

Gestage groei Obelix

De groep Obelix van de Stichting Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk Culemborg (SKPC) is een bijzondere BSO-Plus groep. In deze groep worden sinds januari 2020 per dag maximaal zes kinderen die extra aandacht nodig hebben na schooltijd opgevangen. Pedagogisch medewerker en spel-agoog Joke van der Steen begeleidt de kinderen die anders tussen wal en schip vallen.

Culemborg - Claudia Hartman, clustermanager SKPC: ,,De SKPC staat onder meer voor het op een leuke manier invullen van de vrije tijd na school. Een heel enkele keer blijkt dat voor bepaalde kinderen de structuur niet toereikend is. Soms is de groep gewoon te groot en krijgt een kind teveel prikkels. Die vertoont dan ander gedrag en voelt zich niet fijn. Daar hebben we de BSO-Plus groep voor ontwikkeld. Dankzij de steun van het Elisabeth Weeshuis kunnen we voor deze kinderen een wat uitgebreidere opvang realiseren. Wij bepalen zelf welk kind hiervoor in aanmerking komt, de kosten voor de ouders blijven gelijk.’’

De groep Obelix gaat vanwege de eerste lockdown rustig van start. De aanmeldingen stromen binnen, maar het beleid is streng. Om te voorkomen dat een kind onbedoeld een plek bezet houdt en om onnodig overplaatsen te voorkomen, wordt iedere aanmelding meer dan zorgvuldig getoetst. Tijdens de eerste lockdown is Obelix dicht, waardoor de bekende en veilige structuur voor de kinderen wegvalt. Tijdens de tweede lockdown blijft de groep als noodopvang op sociale en medische grond open.

Claudia: ,,We hebben nog maar een paar plekken open staan. Opvallend is het aantal externe kinderen dat gebruik maakt van Obelix. Sommigen bleven zelfs thuis, omdat ze bij hun eigen BSO niet functioneerden. Bedenk eens wat dit voor de ouders betekent. We voorzien met BSO-Plus duidelijk in een behoefte, er komen zelfs kinderen uit Tiel naar ons toe. De groep hier is kleiner en de kinderen hebben anderhalf keer zoveel ruimte. Structuur en veiligheid zijn erg belangrijk. De professionele leiding zorgt voor een verantwoorde groei van het kind. We zien dat de kinderen een mooie groei doormaken en dat wordt ook gezien op school en thuis. Dat gun je ieder kind.’’

Obelix draait op maandag, dinsdag en donderdag. Als alle 18 kindplaatsen opgevuld zijn, gaat SKPC zich beraden op extra uitbreiding van de uren. Obelix voorziet in een behoefte en naarmate de bekendheid toeneemt, stijgt evenredig het aantal aanmeldingen.

Voor meer informatie: SKPC, Claudia Hartman, email hartman@skpc.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden