Logo culemborgsecourant.nl


Foto:

Start ‘Zet ‘m op 60!’

Binnenkort gaan vrijwilligers van energiecoöperatie Vrijstad Energie in Culemborg met flyers langs de deuren om bewoners te vragen hun cv-ketel op 60 graden te zetten. 

Culemborg - Han Horstink van Vrijstad Energie: “De meeste cv-ketels staan standaard te heet ingesteld. Door de temperatuur van het verwarmingswater naar 60 graden terug te brengen, werkt je ketel efficiënter. Zo bespaar je gas en daarmee energie en geld. Dat kan oplopen tot wel 60 euro per jaar.” Vrijstad Energie is een van de 60 energiecoöperaties die meedoen met deze landelijke actie van stichting Urgenda. Huishoudens die hun ketel lager zetten kunnen ook nog duurzame prijzen winnen.

Energiecoöperatie: lokale duurzame energie zonder winstoogmerk

Vrijstad Energie is een van de ruim 200 energiecoöperaties in Nederland. De cooperatie wekt duurzame energie op zonder winstoogmerk. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak van de sporthal in Parijsch en boven de parkeerplaats aan het Jan Wolkershof. Daarnaast adviseert Vrijstad Energie bewoners samen met het Energieloket bij de verduurzaming van hun eigen energieverbruik. Han Horstink: “Deze actie is daar een mooie aanvulling op en biedt bewoners een heel eenvoudige mogelijkheid energie te besparen.”

Cv-ketel op 60 graden: efficiënter gebruik, effectieve besparing

Een cv-ketel staat vanuit de fabriek standaard afgesteld op 85 graden, veel heter dan voor de meeste huizen nodig is. Met een simpele handeling is de temperatuur van het verwarmingswater (dus niet het warme douche- of kraanwater!) makkelijk naar 60 graden te brengen. Op www.zetmop60.nl/vrijstadenergie staan korte en simpele instructies voor alle gangbare cv-ketels.

“Meestal is het niet meer dan een simpele draai aan de knop, waarmee je al gauw tientjes per jaar bespaart. Bovendien wordt je woning energiezuiniger, terwijl je comfort en warmte gelijk blijven. Een kleine moeite om iets goeds te doen voor het klimaat,” aldus Han Horstink.

Campagne

Voor de campagne Zet ‘m op 60! werkt Vrijstad Energie samen met stichting Urgenda. Doel van de campagne is de uitstoot van CO2 zoveel mogelijk terug te dringen. De campagne wordt onderschreven door vrijwel alle fabrikanten van cv-ketels. Zie campagnesite www.zetmop60.nl/vrijstadenergie.

Huishoudens die meedoen aan de actie, maken kans op duurzame prijzen; als hoofdprijs betaalt Urgenda een jaar lang de energierekening. Doet een huishouden via de energiecoöperatie mee aan de actie, dan maakt de energiecoöperatie zelf ook nog kans op 2.500 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden