Logo culemborgsecourant.nl

Dipje, somber of depressie?

Culemborg - Is het een dipje of depressie? Is het typisch pubergedrag of is er toch meer aan de hand?
De ouderraad van het KWC organiseerde, i.s.m. Pro Persona Connect, afgelopen donderdag een online ouderavond over somberheid, angst en stress bij jongeren.
Het zorgteam en de ouderraad van het KWC merkten al langere tijd, zelfs voor corona, dat er steeds meer sombere leerlingen zijn en dat de problematiek rondom depressies onder jongeren steeds heftiger wordt. De coronamaatregelen die nu gelden werken hier niet bevorderend op, integendeel zelfs, de jongeren met deze problematiek worden nu steeds meer onzichtbaar. Reden voor het zorgteam en de ouderraad van het KWC om een online ouderavond te organiseren over dit thema.
De avond was geheel anoniem. Renate Rosenbrand –preventiemedewerker bij Pro Persona– en Esther Lubbers –GGZ-medewerker specialisatie jeugd– namen de online aanwezigen mee in de wereld van het signaleren van verschillende psychische problemen bij jongeren - de risicofactoren, de beschermende factoren, symptomen herkennen, wanneer hulp zoeken, de invloed van coronamaatregelen - en hoe hier hulp aan te bieden.
Een belangrijk aandachtspunt was toch wel, wanneer is het een dipje en wanneer is het meer? Een rotdag hebben hoort bij het leven, helemaal als je in de puberteit zit en de hormonen door je lijf heen gieren. Even een dipdag hebben is dus heel normaal. Maar wanneer het dipje niet overgaat en je je somber blijft voelen en dit uiteindelijk een negatief effect heeft op jezelf, school, thuis en je vrienden? Wat dan? En hoe kan ik als ouder/verzorger/school dit herkennen en wat zijn dan de ondersteuningsmogelijkheden?
De drukbezochte online ouderavond gaf alle aanwezigen veel stof tot nadenken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden