Logo culemborgsecourant.nl


Foto: William Hoogteyling

Online festival Binnenpret mikt op alle scholieren

Regio - Het is slechts een kleine stip aan de horizon maar wel een hele leuke. Op 26 februari is er een online festival met meerdere ‘podia’, speciaal voor leerlingen van middelbare scholen KWC en Lek en Linge in Culemborg en de Lingeborgh en Ida Gerhardt Academie in Geldermalsen. Met onder meer muziek, cabaret, dans, wetenschap en debat. De naam was snel bedacht: Binnenpret.

Niet naar school, niet op stap, niet met vakantie, ’s avonds niet naar buiten en ook niet chillen met vrienden. Het wordt steeds meer zichtbaar dat jongeren een rottijd doormaken. Ze hunkeren naar vrijheid.

Hart onder de riem

Ook bij scholen KWC en Lek en Linge en de Lingeborgh zijn ze zich daarvan bewust. ,,We willen de jongeren in deze corona-tijden met huidige strenge maatregelen een hart onder de riem te steken, een glimlach op hun gezicht krijgen en in dialoog gaan met wie dat wil,’’ leggen initiatiefnemers Mark van Dooren (Lek en Linge) en Wilrit Bos (KWC) uit. De ambities zijn groot, Binnenpret moet een evenement worden waar alle bijna zesduizend leerlingen, afkomstig uit een gebied van Zaltbommel tot Houten en Leerdam tot Maurik, iets van hun gading kunnen vinden. Er wordt gewerkt vanuit meerdere locaties en ook komen er speciale programmaonderdelen voor onder- en bovenbouw.

Gemeentes werken graag mee

Het idee voor een coronaproof online festival kon meteen op warme belangstelling rekenen van de gemeentes Culemborg en West Betuwe. Die maken zich ook zorgen over het welzijn van ‘hun’ jeugd en werken daarom graag mee. Van Dooren: ,,Het wordt een online festival met meerdere ‘rooms’ en divers aanbod. De ene room zal zijn voor 25 leerlingen, de andere voor duizend. De online bezoeker kan in ieder geval zappen.’’ Bos vult aan: ,,Wat programmaonderdelen betreft kun je denken aan bandjes, dj-sets, rap, cabaret en stand-up comedy, debat, spoken word en poëzie en wetenschap. Ook is er ruimte waar je met hulpvragen terecht kunt. De input voor dit festival komt nadrukkelijk ook van leerlingen zelf.’’ En die weten heel goed waarvoor ze wel en niet warmlopen, is de ervaring bij Van Dooren. ,,Alleen maar grote artiesten willen ze echt niet, die kunnen ze volgen op sociale media. Het gaat er juist om dat ze iets met elkáár willen doen.’’

Eerste namen

Naast de scholen en de gemeentes zijn theater De Fransche School, Brede School Culemborg, ElkWelzijn, Welzijn West Betuwe, Kunsteducatie Culemborg, werkgroep Cultureel Vermogen en DS-Events betrokken. Het definitieve programma voor Binnenpret zal pas kort voor de uitzending rond zijn, maar de eerste namen worden snel bekend gemaakt. Het festival wordt 26 februari uitgezonden via www.binnenpret.online

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden