‘Van wie zou deze brief toch zijn?’
Logo culemborgsecourant.nl


Tot op heden is het volslagen onbekend wie de brief heeft/hebben geschreven.
Tot op heden is het volslagen onbekend wie de brief heeft/hebben geschreven. (Foto: Evert Scheffer)

‘Van wie zou deze brief toch zijn?’

De internationale organisatie Open Doors bestaat 65 jaar. Op het hoofdkantoor in Ermelo was dat een moment om grote schoonmaak te gaan houden. Bij het opruimen van de zolder kwam er een envelop uit Culemborg boven water. De vraag is nu: Van wie is die brief?

CULEMBORG - Els Koelman uit Culemborg is geabonneerd op het Open Doors magazine, vernoemd naar de gelijknamige organisatie die wereldwijd actief is in landen waar vervolgde christenen hulp nodig hebben. In het februari/maartmagazine van dit jaar stond, met als kop ''Opsporing verzocht'', een bericht dat de aandacht trok van mevrouw Koelman. Wat is het geval? Open Doors bestaat 65 en is met een grote schoonmaak bezig op het hoofdkantoor in Nederland. Op zolder van Open Doors is een enveloppe gevonden met kindertekeningen voor oprichter van de organisatie Anne van der Bijl. De tekeningen zijn rond 1957 of rond 1967 gemaakt door leerlingen van klas 1 van een basisschool uit Culemborg. Welke, is totaal onduidelijk. De kinderen blijken destijds geld te hebben ingezameld voor Anne van der Bijl. Op de enveloppe staat: bestemd voor Joegoslavië.

Wie?

Open Doors is een christelijke organisatie dus, denkt mevrouw Koelman, zou het bijna zeker een christelijke basisschool in Culemborg van destijds moeten zijn geweest, die Anne van der Bijl wilde ondersteunen met een brief, tekeningen en wat geld. Van der Bijl begon zijn organisatie in 1955. Hij reisde destijds voornamelijk naar landen achter het IJzeren Gordijn, waar hij illegaal bijbels de landen binnensmokkelde. De organisatie groeide en groeide en ging van lieverlee internationaal werken in landen waar christenen verdrukt werden/worden. Tegenwoordig worden ook gevangen (internationaal) als ze vrij komen, financieel ondersteund en wordt het christelijk geloof verspreid. De organisatie werkt in 50 landen en heeft kantoren in 25 landen. Nederland (Ermelo) is er daar één van. Omdat Van der Bijl destijds als eenling begon, waren er organisaties, particulieren, scholen enz. die hem financieel steunden. Zo ook de tot nu toe onbekende Culemborgse basisschool, waarvan de brief is gevonden. En waarvoor in het blad van Open Doors een oproep is gedaan. "Ik vond het zo'n ontroerend bericht. Ik dacht: daar moet ik iets mee want anders komen ze er nooit achter", zegt mevrouw Koelman. Open Doors en mevrouw Koelman hebben daarbij de hulp van de lezer nodig. Weet u of zat u destijds in klas 1 en herkent u de volgende voornamen van de (mede)leerlingen Adrie, Gertje, Riesje, Anne, Rina, Marianne, Frits, Nelleke, Herman, Krijnie, Wouter, Ardie en Jantje? Neemt u dan contact op met Open Doors: tel. 0341-465000. Wie weet, wordt er met uw hulp een mysterie opgelost en wordt bekend van wie de brief is!

Evert Scheffer

'Ik vond het bericht zo ontroerend te lezen'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden