Logo culemborgsecourant.nl

Waterstof voor Culemborg

Om de klimaatdoelen te halen moeten er grote veranderingen komen in de energie die we gebruiken. In 2030 moeten we alle huizen verwarmen zonder aardgas. Dat is een enorme en dure uitdaging. Ook als de zon niet schijnt en er geen wind waait, willen we elektriciteit kunnen gebruiken. Waterstof kan hiervoor een oplossing bieden. 

Culemborg - Waterstof kun je makkelijk opslaan en gebruiken als het nodig is. Je kunt het transporteren net als aardgas in buizen en het is duurzaam te maken. Als je het gebruikt wordt het weer water. Geen CO2 dus. Te mooi om waar te zijn? Is waterstof ook voor Culemborg een oplossing?

Online Symposium Waterstof voor Culemborg

De ChristenUnie in Culemborg heeft heldere ideeën over waterstof in Culemborg. Zij wil iedereen in Culemborg in de gelegenheid stellen om meer te leren over waterstof. Voor het symposium worden alle raadsleden en het college van B&W uitgenodigd. Juist ook inwoners van Culemborg en andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Het online symposium vindt plaats op vrijdagmiddag 19 februari van 15:30 tot 17:30 en deelname is gratis. Inschrijven kan via de website: https://culemborg.christenunie.nl/waterstof of door te mailen naar waterstof@culemborg.christenunie.nl.

Programma

Het symposium wordt geopend door duurzaamheidsexpert Ad van Wijk, professor aan de TU Delft. Hij veel onderzoek gedaan naar toepassingen van waterstof als energiedrager. Als adviseur voor overheden en bedrijven is hij actief betrokken bij diverse waterstofprojecten in Nederland.

In de provincie Gelderland wordt waterstof al breed in experimenten toegepast. Waterstof wordt steeds meer ingezet in de logistiek. Theo Hendriks van het Arnhemse bedrijf HyMove zal vertellen over waterstof als groene energiebron voor streekbussen. Een mooie oplossing voor duurzame streekvervoer in onze regio. Diverse automerken hebben al auto’s en vrachtwagens op waterstof in de aanbieding maar waar kan je dan tanken? Erik Stienen, Development manager van Total informeert ons over de clean energy hubs die op dit moment worden gebouwd. En of zo’n hub ook in Culemborg zou kunnen komen.

Waterstof is ook geschikt om woningen te verwarmen. In pure vorm of gemengd met aardgas of biogas. Waterstof is een goed alternatief voor aardgas voor monumentale woningen. Zij zijn namelijk niet gemakkelijk te isoleren. Wethouder Henk van Zeijts van de gemeente Lochem zal vertellen over een concreet project in zijn gemeente om oude huizen te verwarmen met waterstof.

Als laatste spreker zal gedeputeerde Jan van der Meer uitleggen hoe waterstof als energiedrager past in de strategische agenda van de provincie Gelderland en hoe Culemborg daar een rol in kan spelen.

Kees van der Zaag, raadslid is enthousiast over dit initiatief. Namens de werkgroep waterstof zal hij op dit symposium het verkenningsdocument “Waterstof voor Culemborg” aan bieden aan de wethouder duurzaamheid Joost Reus. Kees is overtuigd dat waterstof goed is voor de gemeente, onze ondernemers en inwoners en natuurlijk voor het klimaat!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden