Langs de lommerrijke limes van Terweijde
Logo culemborgsecourant.nl

Langs de lommerrijke limes van Terweijde

De grenspaden (in het latijn: ‘limes’) van Terweijde zijn mooie rustige lommerrijke lanen, voor een groot deel (60%!) zelfs autovrij. Eén keer rond de hele wijk lopen is niet meer dan 3,3 km, ideaal dus voor een rustig uurtje flaneren. Het is voor ons een favoriet ‘blokje-om’, geschikt om te wandelen maar ook om hard te lopen. Er valt onderweg veel bijzonders te zien.

Culemborg - Wij wonen aan de route en starten dus altijd thuis, maar een mooi vertrekpunt is ook Café-Restaurant De Boomgaard, in het zorgcentrum De Kulenburg. Toen het oude nog normaal was kon je er een heerlijk kopje koffie drinken; nu dus even niet maar die oude tijden zullen zeker weer herleven. Vanaf de Boomgaard loop je over het wandel- en fietspad De Meerkade, langs het oude riviertje De Meer, een kleine kilometer in zuidelijke richting. Het is bijna uit ons collectieve geheugen verdwenen, maar De Meer vormde ooit onderdeel van de trekschuit-verbinding tussen Utrecht en Den Bosch. De spiritueel ingestelde wandelaar kan na 250 m (links) een ommetje maken door het labyrint in de tuinen van de Open Hof. Er staan langs dit deel van de route meerdere bankjes, de meeste in standaard rood, maar sommige in hemels blauw!

Na het oversteken van de Beethovenlaan kan verder gelopen worden over de Meerkade, langs het KWC, maar ook kan, na 120 m even het bruggetje over, de route aan de andere kant van het water gevolgd worden. De route voert langs het voormalige kasteel Caetshaege, tegenwoordig staat hier de mooie stadsboerderij met dezelfde naam. Hier kun je – gelukkig ook in Corona-tijd – nog gewoon biologische spruitjes kopen. Bij het volgende bruggetje weer oversteken, terug naar de Meerkade. 

Aan het eind van de Meerkade ga je even naar links en direct weer rechts door de Van Karnebeeklaan. Zo kom je bij het Olympiapad. Dit pad voert je langs mooie sportvelden waar vele Culemborgers hun sportieve dromen najagen. De sportverenigingen zijn milieubewust, wat tot uitdrukking komt in een aan een haiku grenzende tekst op het hekwerk: wij beregenen – uit eigen bron – grondwater. 

Aangekomen op de Parklaan ga je linksaf. Je neemt, wat volgens ons het langste lommerrijke wandelpad van Culemborg is: 800m lang tussen twee rijen statige bomen, geheel autovrij. De meeste flats aan de Parklaan hebben opvallend een dubbele nummering: normale relatief kleine nummers, gecombineerd met dezelfde nummers in groot formaat. Op de hoek met de Poelslaan staat een opvallende paal met maar liefst vijf verkeersborden! Je zult als automobilist echt even moeten stilstaan om te weten wat je wel en niet mag en wanneer. Als wandelaar kun je rustig verder lopen. Wat niet onvermeld mag blijven is Het Inloophuis, dat aan de Parklaan nummer 195 is gevestigd. Een ontmoetingsplek voor mensen die weinig contacten hebben, ooit begonnen als particulier initiatief bij iemand thuis.

Je loopt verder in noordelijke richting naar de Weidsteeg, waarschijnlijk de enige straatnaam in Culemborg die innerlijk tegenstrijdig is: ‘Weid’= breed en ‘steeg’ = smalle landweg. Deze weg vormde in de late middeleeuwen ook echt een grens, namelijk de grens tussen het Graafschap Culemborg en het Graafschap Buren. Ga linksaf. Tegenover de Mendelssohnlaan lees je op een lantaarnpaal dat het viswater door de Eerste Culemborgse Hengelaars Vereniging is gehuurd. Het lijkt er op dat de meeste leden blauwe reigers zijn, andere vissers zie je er vrijwel nooit.

Wat iedereen in Culemborg zou moeten weten, maar wat hopelijk altijd overbodige kennis blijft: bij Weidsteeg 15 hangt een levensreddend AED-apparaat. De route eindigt waar hij begon: bij De Boomgaard. Hiermee heb je de limes-route van Terweijde succesvol voltooid!

Ellen & Koos Spreen Brouwer

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden